Financieel stevige tijden voor kinderen, jongeren en jeugdwerk
Iedereen voelt de financiële gevolgen van de hogere energieprijzen. De afgelopen tijd kregen we heel wat signalen en vragen van Vlaamse en (boven) lokale jeugdorganisaties over de moeilijke financiële context waarin men zit. De Vlaamse Jeugdraad doet heel wat beleidswerk om het belang van investeren in jeugdbeleid én jeugdwerk hoog op de agenda te houden.
We zetten hieronder op een rij welke financiële bronnen er zijn, hoe jij voor jouw eigen organisatie of achterban het bos door de bomen kan zien en wat je kan doen.
Vlaamse en bovenlokale middelen
- Van de Vlaamse Regering lopen er financiële lijnen naar jeugdorganisaties die Vlaams of bovenlokaal erkend zijn via structurele financiering, erkenning, experimentele subsidielijnen, bovenlokale subsidies,…
- Die middelen werden de afgelopen maanden geïndexeerd voor 50%, dat is gemiddeld over heel het Vlaams erkend jeugdwerk het aandeel aan personeelsmiddelen. In sommige organisaties is dat meer, in andere organisaties minder in praktijk. De Vlaamse Jeugdraad vraagt uiteraard om indexering van alle middelen, die vraag wordt voorlopig niet ingewilligd door de Vlaamse Regering.
- Daarnaast bestaan er heel wat lijnen rond investeren in infrastructuur. De website van het departement Jeugd helpt jou alvast vooruit.
- De Vlaamse Regering voorziet daarnaast ook extra middelen voor Vlaams erkende en bovenlokale organisaties voor energiekosten. Meer informatie daarover vind je hier op de website van het departement Jeugd. De concrete verdeling hiervan zal de komende tijd nog duidelijk gecommuniceerd worden via de website van het departement Jeugd.
- Heb je vragen rond ondersteuning of nood aan bijkomende middelen? Kijk zeker eens naar de website van Hefboom.be
- Loop je met je organisatie het risico om je modules niet te halen of niet aan je beheersovereenkomst afspraken te kunnen voldoen? Neem dan zeker contact op met je dossierbeheerder.
Ondersteun jij lokale groepen? Hoe kan je hen informeren en verder helpen? Hoe zit het met lokale middelen?
Ook lokaal hebben organisaties immers heel wat last met de bijkomende kosten voor energie. De lokale begrotingen zijn vandaag ook heel moeilijk rond te krijgen.
- De Vlaamse regering heeft aan lokale besturen bijkomende middelen toegekend om in deze crisis oplossingen te zoeken. Je kan een overzicht daarvan vinden op deze pagina met een overzicht van de middelen voor lokale besturen vanuit Vlaanderen. Het gaat o.a. over het opvangen van oplopende personeels- en energiekosten en middelen voor het Lokaal Energie- en Klimaatpact.
- Bij het toekennen van deze middelen aan lokale besturen door de Vlaamse Regering wordt niet expliciet gemaakt waarin deze middelen geïnvesteerd moeten worden. Ze zijn niet geoormerkt. Het is dus belangrijk om hierover, waar het nog kan (en de verdelingen niet reeds zijn afgeklopt) in gesprek te gaan met je lokale schepen van jeugd, gemeenteraadsleden en jeugd- /vrijetijdsambtenaren. Dit om zoveel mogelijk investeringen in jeugdwerk en jeugdbeleid mogelijk te behouden.
Neem daarvoor zeker ook contact met je lokale jeugdraad. De financiële beslissingen voor de lokale begrotingen voor 2022 en 2023 worden eind 2022 gemaakt, maar doorheen het jaar blijven deze gesprekken enorm belangrijk om het belang van jeugd- en kinderrechtenbeleid belangrijk te houden. Werden beslissingen reeds gemaakt en is er nog weinig ruimte voor gesprek zorg er dan voor dat de signalen toch nog bij de schepenen, gemeentebestuur terecht komen. Blijf hen mee eigenaar maken van de moeilijke situatie waar jullie zich in bevinden.
“Ik treed de Vlaamse Jeugdraad bij in zijn oproep aan lokale besturen om hun verantwoordelijkheid ten aanzien van kinderen en jongeren en hun jeugdorganisaties op te nemen.”
Minister van Jeugd BENJAMIN DALLE
Welke tips kan jij geven wanneer jij zelf of jouw groepen of organisatie in gesprek willen gaan met hun lokale bestuur?
“De komende jaren wordt bijkomende financiering voor de lokale behoeften voorzien. Het spreekt voor zich dat ik het logisch acht dat deze middelen ook en zeker naar lokale jeugdorganisaties gaan. "
Minister van Jeugd BENJAMIN DALLE
En de minister zei nog meer.
Heb je vragen?
- Ben je een lokaal bestuur of jeugd en/of vrijetijdsambtenaar? Dan ben je welkom bij Bataljong.
- Lokale vrijwilliger? Leg je oor in eerste instantie te luister bij het lokale bestuur of je jeugd en/of vrijetijdsambtenaar.
- Ben je een jeugdwerker op Vlaams of bovenlokaal niveau en heb je vragen? Dan ben je welkom bij ons. Stuur Elmo Peeters een mailtje: elmo.peeters@ambrassade.be