[anysurfer.logo]

Geef jongeren extra vrijetijdskansen

Geef jongeren extra vrijetijdskansen

Jeugdwerk   |  20 APRIL 2021

Als jeugdhulporganisatie kan je kinderen een extra duwtje in de rug geven door in te zetten op vrijetijdskansen.

Filmpje

Samen met het Agentschap Opgroeien en Bataljong ontwikkelden we het filmpje ‘Vrijetijdsland’ om jeugdhulporganisaties te inspireren, te prikkelen en te motiveren om in te zetten op het recht op vrije tijd voor de kinderen en jongeren in hun organisatie door te bouwen aan een brug tussen jeugdhulp en vrijetijdsaanbieders. 

Laat je hierboven inspireren door het animatiefilmpje ‘Vrijetijdsland’ van illustratrice Charlotte van Hacht. Het geeft je ongetwijfeld een boost van motivatie en goesting!

Doorheen het project worden er nog filmpjes ontwikkeld, telkens gericht op een van de drie actoren (jeugdhulporganisaties, lokale beleidsmakers en vrijetijdsaanbieders). 

Project Maak samen tijd vrij

Maak Samen Tijd Vrij, een project van De Ambrassade en Bataljong, bouwt aan een stevige brug tussen jeugdhulp en vrijetijdsaanbod. Alle kinderen en jongeren hebben recht op vrije tijd, ook kinderen en jongeren in de jeugdhulp. Voor kinderen en jongeren in de residentiele jeugdhulp komt deze vrije tijd ongewild en onbedoeld onder druk te staan. Toch moeten we ons de vraag blijven stellen: "Hoe kunnen we ervoor zorgen dat ook de jongeren die zich in de meest kwetsbare of complexe situaties bevinden, kunnen genieten van vrije tijd?" Om ook deze jongeren toegang tot een betekenisvolle vrijetijdsbesteding te garanderen, moet jeugdhulp één worden met de leefwereld van de jongeren.

Toolbox in de maak

In Maak Samen Tijd Vrij werken we aan een toolbox met methodieken voor jeugdhulpverleners, beleidsmakers en vrijetijdswerkers om te bouwen aan een structurele verbinding tussen de jeugdhulp en vrije tijd. Deze toolbox wordt ontwikkeld en getest in vijf trajecten in gemeenten of steden. Naast handvaten en methodieken brengen we succesverhalen en goede praktijkverhalen naar voor.

Met de toolbox en de vijf trajecten in het project Maak Samen Tijd Vrij willen we beleidsmakers, jeugdhulpverleners en vrijetijdsaanbieders inspireren en motiveren om in de toekomst samen te bouwen aan een structurele brug tussen jeugdhulp en vrijetijdsaanbod.