[anysurfer.logo]

Doe mee met de Brussels Pride Parade

Doe mee met de Brussels Pride Parade

Jeugdwerk   |  10 MEI 2023

Op zaterdag 20 mei komt het jeugdwerk samen in Brussel om deel te nemen aan de Brussels Pride parade. Wel jong en Komaf werken samen de parade uit voor het jeugdwerk onder het mom: Youthwork@Pride

Pride week 

In de week van 10 tot 19 mei loopt de Pride week. Dan kan je tien dagen lang naar events waar heel wat LGBTQIA+-gelieerde collectieven, verenigingen en actiegroepen bij betrokken zijn. Een aantal activiteiten staat in het teken van het thema van de Brussels Pride – The Belgian & European Pride, Protect The Protest. Dit is het uitgelezen moment om kennis te maken met allerlei maatschappelijke, sportieve en culturele uitingen. De focus ligt op evenementen die voor de uitstraling van de Belgische LGBTQIA+-gemeenschappen zorgen. Allemaal in het teken van inclusie, belangenbehartiging, safety en duurzaamheid.

De Brussels Pride Week vindt plaats op plekken die belangrijk zijn voor de LGBTQIA+-gemeenschappen. De Grands Carmes en het RainbowHouse, bijvoorbeeld. Maar ook heel wat musea en culturele centra in Brussel, Vlaanderen en Wallonië. Bekijk zeker het volledige aanbod aan activiteiten op hun website.

Pride Parade 

Het hoogtepunt van de week eindigt met de Pride parade op 20 mei. Ook die zal er anders uitzien dan voorheen met een Rainbouw Village en podia op het Beursplein en de Kunstberg.  

Waarom doen we mee? 

1. Werk maken van een veilige omgeving 

 Het jeugdwerk is een plaats waar jongeren elkaar kunnen ontmoeten en zichzelf kunnen ontplooien. Het jeugdwerk moet ook een veilige omgeving zijn waar iedereen zichzelf kan zijn. We roepen op om zeker binnen de vereniging extra in te zetten op het bestrijden van verschillende vormen van discriminatie. 

2. Uitsluiting tegengaan 

Jongeren durven ook niet altijd naar een jeugdvereniging gaan omdat ze schrik hebben om gepest of uitgesloten te worden. Onder andere door het initiatief Youthwork@Pride wil het jeugdwerk dit doorbreken door expliciet te tonen dat iedereen welkom is en zich ook welkom kan voelen. 

 3. Strijden voor het welzijn van jongeren 

Samen strijden we voor een wereld waarin iedereen zichzelf kan zijn. En tegen rigide hetero- en gendernormen die kunnen leiden tot uitsluiting en discriminatie. Dat kan een grote impact hebben op het psychisch welzijn van jongeren.

Wat gaat het jeugdwerk doen?

 • Samen wandelen we mee en hebben we een vaste plek in de parade.
 • Enkele jeugdwerkorganisaties voorzien een kleine activiteit tijdens de parade.
 • Enkele jeugdwerkorganisaties delen gadgets uit.
 • Het jeugdwerk komt in hun leukste outfit en tonen zichzelf met bijvoorbeeld een vlag.
 • We moedigen het jeugdwerk aan om met je leden, vrijwilligers, lokale afdelingen en je collega's mee te doen aan de parade.

Blijf op de hoogte van alle nieuwigheden via het Facebookevenement: Youthwork @ Brussels Pride Parade
Blijf op de hoogte van de praktische afspraken tijdens de pride parade zelf via de Whats-App groep.

Tina           Schuermans
Tina Schuermans
 • Medewerker jeugdwerkondersteuning