[anysurfer.logo]

Dit was Hallo Minister?!

Dit was Hallo Minister?!

Jeugdwerk   |  1 OKTOBER 2019

Vrijdag 27/9 kwamen we met meer dan 120 jeugdwerkers, jongeren, beleidsmakers en medewerkers van de verschillende departementen van de Vlaamse overheid samen voor Hallo Minister?!
Waarom? Om de beleidsmakers van de komende legislatuur onder te dompelen in jeugdwerk, in geïntegreerd jeugdbeleid en vooral in de wereld van kinderen en jongeren. Die wordt er immers niet simpeler op.

We begonnen de namiddag met een optreden van Rian Snoeks van Villa Basta, vroegen WAT WAT om jongeren te vragen wat hun leefwereld beter zou maken en zagen hoe Ravage de zomer van het jeugdwerk prachtig in beeld bracht. En dan kwam le moment suprême: het afwerken van de jeugdwerk-brug. We vroegen iedereen die aanwezig was om te kiezen tussen een hele lijst thema's, van diversiteit tot kinderen en jongeren centraal zetten, en om hun hangslotje vast te hangen aan het bord met het thema waarvan zij het meest wakker liggen. 
Zo gaf onze zelf gebouwde houten brug mooi weer van welke thema's het jeugdwerk zeker en vast werk wil maken. En dat gaven we ook mee aan de beleidsmakers. 

Nadien lieten we 6 jeugdwerkers hun verhaal over één van de uitdagingen van de toekomst doen, en gingen we rond deze verhalen en vragen in debat met enkele beleidsmakers. 

We sloten af met een interview met onze directeur Eva Vereecke en met de voorzitter van de Vlaamse Jeugdraad, Alexandra Smarandescu. 

Wat hebben we onthouden? 

  • Dat we doorheen de filmpjes en de performance merkten dat jongeren wakker liggen van heel uiteenlopende thema's. En er ook hun mond over durven opendoen. 
  • Dat het jeugdwerk in de zomer alles behalve stil zit en ongelooflijk veel verschillende kampen en activiteiten organiseert. 
  • Dat een brug opbouwen en afbreken in één dag veel werk is, maar we nu wel weten welke thema's belangrijk zijn voor de deelnemers van Hallo Minister?!
  • Dat er extra veel hangslotjes aan de thema's 'kinderen en jongeren centraal zetten' en 'psychisch welzijn' hingen. 
  • Dat praktijkvoorbeelden uit het jeugdwerk een inkijk geven in de uitdagingen voor de toekomst. 
  • Dat beleidsmakers graag primeurs weggeven.
  • Dat je beleidsmakers en ministers altijd mag stalken, dat hebben ze blijkbaar graag. 
  • Dat jeugdwerkers niet graag fruit eten, maar de cake was wel op!