[anysurfer.logo]

De nieuwe Vlaamse Jeugdraad is er

De nieuwe Vlaamse Jeugdraad is er

Vlaamse Jeugdraad   |  3 DECEMBER 2020

De nieuwe Vlaamse Jeugdraad is gearriveerd! Dit jaar stemden maar liefst 5.000 jongeren en jeugdwerkers, of 4.992 om precies te zijn, voor de nieuwe Vlaamse Jeugdraad. Van 9 tot 22 november voerden 40 kandidaten de allerstrafste campagnes die we ooit zagen. 

Wie zijn de nieuwe adviseurs?

Na de spannende kiesweken weten we wie vanaf 2021 drie jaar lang de stem van 2,7 miljoen kinderen, jongeren en hun organisaties zal vertegenwoordigen bij onze Vlaamse beleidsmakers. 8 jongeren en 8 jeugdwerkers werden verkozen en zullen vanaf januari deel uitmaken van onze adviesraad. Hier zijn ze dan!

Welkom gloednieuwe adviseurs van de Vlaamse Jeugdraad: Ajar Bentaha, Amir Bachrouri, Floren Muys, Loredana Cremery, Anita Nyame, Priscilla Keuppens, Lotus Li, Samuel-Joe Munanga, Nick Beerens (Formaat), Jan Langeraert (Groep Intro), Franka Foré (Joetz), Marnik De Bont (VDS), Maryline Thiry (Uit De Marge), Paulien Herck (Bamm!), Fien Morren (Globelink) en Ines De Geest (Chirojeugd Vlaanderen).

De thema's

Naast nieuwe adviseurs konden jullie ook stemmen op één van onze vijf jongerenthema’s, een resultaat uit het voortraject De Touristen. 3935 jongeren en jeugdwerkers brachten hun stem uit op nieuwe thema's.

Jullie stemden het meest voor Goed in je Vel, Gelijke Kansen en Klimaat. De resultaten van deze verkiezing zijn nu nog zeer ruime begrippen, maar vormen een eerste inhoudelijke houvast voor de nieuwe adviesraad. De adviesraad gaat samen op zoek naar een antwoord op de vraag hoe ze als Vlaamse Jeugdraad een verschil kunnen betekenen rond deze thema's. Jongeren die stemden kregen ook de kans om extra inhoudelijke input te leveren tijdens de kiesperiode. Die input bezorgen ze net zoals de resultaten van alle vijf de thema's aan de nieuwe adviesraad.

De 16 nieuwe adviseurs stippelen vanaf de start van het mandaat enkele inhoudelijke trajecten uit rond deze thema's. Maar dat is lang niet alles, want naast de drie verkozen thema's hebben ze nog veel ruimte op de planning voor andere plannen, actuele thema's, ad hoc adviesvragen en beleidsaanbevelingen. Ook de opvolging van het kind- en jongerenperspectief tijdens de rest van de coronacrisis zal één van die belangrijke plannen worden.