[anysurfer.logo]

Buitenspeeldag: studiedag buitenspelen + zet buitenspeelruimte in de kijker!

Buitenspeeldag: studiedag buitenspelen + zet buitenspeelruimte in de kijker!

Jeugdwerk   |  29 MAART 2021

Studiedag Buitenspelen

Op woensdag 28 april 2021, exact 1 week na de Buitenspeeldag, nodigen Kind en Samenleving, Goe Gespeeld! en Woodkid jullie uit op een studiedag rond Buitenspelen.

Buitenspelen staat onder druk. Het is voor kinderen niet meer zo vanzelfsprekend om straten en pleinen in te palmen om te doen wat ze nog altijd het liefste doen buiten: gewoon spelen! Tijd om hen de broodnodige ondersteuning te bieden, vonden de drie organisaties. Een online studienamiddag en een panelgesprek ’s avonds bieden daartoe volop inspiratie.

Programma

De studienamiddag vertrekt vanuit de, soms weinig bemoedigende, resultaten van het grote buitenspeelonderzoek van Kind & Samenleving en bekijkt welke uitdagingen er zijn om buitenspelen opnieuw vanzelfsprekender te maken. Hoe kunnen we hiermee binnen en buiten de jeugdsector aan de slag?

Met keuzesessies van Bataljong, BOS+, JES, Kind & Samenleving, Vlaams Netwerk kind- en jeugdvriendelijke steden en gemeenten, en Wildebras krijg je inspiratie over buitenspeelbeleid, publieke ruimte, buitenspelen ondersteunen in de stad en voor meisjes, en speelruimte claimen in de natuur. 

s Avonds nodigt Woodkid u uit voor een panelgesprek over het belang van buitenspelen, met experten van GoodPlanet, Kind & Samenleving, MOS, RePLAY Toddler, en Wildebras. Welke rol heeft buiten spelen op outdoor learning en de ontwikkeling van kinderen? En hoe krijgen sectoren als onderwijs, sport, opvang en het brede jeugdwerk kinderen écht aan het spelen? 


Zet je buitenspeelruimte in de kijker op Buitenspeeldag!

Met de coronacrisis is er grote vraag naar speel- en ontmoetingsruimte bij kinderen en jongeren. Beschikbare kaarten zijn er vaak niet. Zet daarom jouw jeugdruimtes, speelterreinen, speeltuintjes en skateparken dit jaar extra in de kijker en volg de onderstaande stappen:

 • Als gemeente kan je jeugdruimtes toevoegen op www.jeugdmaps.be. Hoe je dit doet, lees je hier.

 • Zie je als jeugdwerk een jeugdruimte nog niet ingekleurd staan op jeugdmaps.be? Spreek dan jouw jeugdambtenaar hierover aan. Zij kunnen dan de nodige wijzigingen doen.

 • Embed de kaart in je eigen website, door je eigen embed link op jeugdmaps zelf samen te stellen:
      • https://www.jeugdmaps.be/embed/postcode van je gemeente/cijfer van 1 tot 20 en dan zie je een kaart waarop je eigen gemeente gecentreerd staat
          • In die url kan je de postcode meegeven (het stuk na “embed/“) van een gemeente naar keuze
          • En je kan ook een zoom-level meegeven (laatste cijfer in de url) tussen 1 (heel ver uitgezoomd) en 20 (straatniveau)
      • Je kan op gelijk welke site een lijntje html-code toevoegen (in een iframe), waardoor het kaartje daar geladen zal worden met de juiste gemeente en zoomlevel. Is dit chinees voor jou? Vraag dan hulp bij je IT-ondersteuner.
      • Op de kaart zie je meteen ook alle ingevoerde jeugdwerkinfrastructuur en jeugdwerkorganisaties staan.
 • Gebruik de embedlink in je eigen communicatietools. Zet zo jeugdruimte in jouw gemeente extra op de kaart!
 • Laat ons via info@jeugdmaps.be weten hoe je hiermee aan de slag bent gegaan.