[anysurfer.logo]

Beleef de natuur, nu ook buiten de paden

Beleef de natuur, nu ook buiten de paden

Jeugdwerk   |  19 JUNI 2018
Eekhoorn

In bossen en natuurgebieden van het Agentschap voor Natuur en Bos mogen wandelaars binnenkort de paden verlaten. Op die manier willen we de wandelaars en spelende kinderen nog meer en beter van de natuur laten genieten. Mag en kan dat nu overal? Nee de natuur wordt opengesteld waar het kan en beschermt waar het moet. De nieuwe regeling moet wel nog in het Belgisch Staatsblad verschijnen en is dus nog niet van kracht.

Wat houdt het in?

Elke voetganger mag de paden verlaten in alle natuurdomeinen. Op voorwaarde dat er voor deze natuurdomeinen geen toegankelijkheidsregeling werd opgemaakt. In zo’n een regeling is er al afgesproken waar er speelzones zijn, de mountainbikepaden liggen,… In bossen en natuurgebieden die eigendom zijn van private eigenaars, natuurverenigingen, gemeenten,… blijft de regel van kracht dat je enkel op de paden mag, tenzij het anders is aangegeven.

Er wordt verwacht dat de nieuwe regeling van kracht wordt vlak voor de start van de zomervakantie. Boswachters van het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) zijn momenteel in kaart aan het brengen waar wandelaars van de paden mogen. Op de site vind je binnenkort een overzicht van de gebieden waarover het gaat. Per gebied zal, indien nodig, ook een aantal kwetsbare plekjes aangeduid worden, waarvan ze uitdrukkelijk vragen om daar wel op het pad te blijven.

We vatten de regeling zoals ze in de toekomst zal gelden hieronder even samen. Mochten er nog zaken onduidelijk zijn. Bekijk dan zeker even de lijst met veelgestelde vragen.

Mag iedereen nu van het pad?

Neen, in het belang van de natuur houdt het ANB het op wandelaars en lopers. Fietsers, mountainbikers, ruiters of andere recreanten moeten zoals vroeger op de paden blijven die voor hen voorzien zijn. Ook mensen met een hond moeten op het pad blijven en hun hond aan de lijn houden.

Mogen we overal van het pad?

Dat is het uitgangspunt. Wandelaars moeten de natuur ten volle kunnen beleven, ook buiten de paden maar zonder dat de natuur daar het slachtoffer van wordt. Op bepaalde plaatsen kan het daarom niet. De natuur is er te kwetsbaar, de dieren hebben er rust nodig of de veiligheid van de bezoeker is in gevaar.

Mogen we altijd van het pad?

In principe wel. Tenzij er een reglement is dat het anders bepaalt, mag je dag en nacht in de natuur. Het zou wel kunnen dat je in bepaalde stukjes tijdelijk wel op het pad moet blijven. Dat zou kunnen omdat bepaalde dieren aan het broeden zijn en rust nodig hebben. Het kan ook dat er tijdelijk werkzaamheden zijn, waardoor de veiligheid van de bezoeker in het gedrang komt wanneer je buiten de paden gaat. Als dat het geval is, zie je op het terrein een bordje staan.

Mag de natuur u ook iets vragen?

Geniet van de natuur. Ravot, ontspan, ontdek en beleef de natuur met al je zintuigen. Maar hou je het ook netjes? Neem je vuilnis mee, breek de boel niet af, neem geen onnodige risico’s en hou je aan de afspraken. Zo zal iedereen ook in de toekomst volop van de natuur kunnen genieten. Die natuur zal je eeuwig dankbaar zijn.