[anysurfer.logo]

5 tips voor de lokale verkiezingen

5 tips voor de lokale verkiezingen

Jeugdwerk   |  22 OKTOBER 2024

Op 13 oktober is 't weer aan u!

Met die slogan geeft Bataljong 't Is aan u! een nieuw jasje - helemaal klaar voor de aankomende verkiezingen op 13 oktober. Omdat ook wij de verkiezingen toch niet helemaal kunnen loslaten, zijn hier nog enkele tips en inspirerend materiaal om mee aan de slag te gaan!

De website van 't Is aan u! onderging een update. Je vindt er nog steeds praktische informatie over hoe stemmen, waarom stemmen er toe doet en methodieken om mee aan de slag te gaan. 
        • Zo vind je er de partijwijzer, een tool waarmee jongeren ontdekken wat de lokale partijen in hun gemeente willen realiseren voor de jeugd. 
        • Je kan nog steeds het 't Is aan u!: om te stemmen spel gratis downloaden
        • Bestel posters, flyers en infomagazines om jongeren te motiveren en informeren over gaan stemmen
Jongerenplatform WAT WAT brengt niet-sturende info over gaan stemmen. Dat betekent dat alle opties aan bod komen en jongeren niet in een bepaalde richting geduwd worden. 
        • Op watwat.be/verkiezingen vinden jongeren alle info over verkiezingen gebundeld. WAT WAT brengt vooral info die zich focust op de identiteitsontwikkeling van jongeren: Hoe praat ik over politiek met mijn omgeving? Moet ik zeggen op wie ik stem? Waarom zou ik wel of niet stemmen?
        • Het verkieZINE is een infomagazine (A5) voor jongeren met info en tools om hun mening te vormen richting de lokale verkiezingen in 2024. Met een flowchart om te weten of je moet of mag stemmen, antwoorden op vragen als "Waarom zou ik stemmen?" en "Hoe maak ik een goede keuze?", een zelftest over je mening vormen en uitknipbare gespreksstarters
        • Op TikTok en Instagram brengt WAT WAT vanaf 30 september infoposts en -video's over de lokale verkiezingen.
  • VRT maakte een EDUbox Burgerschap: Van kleine acties tot politiek engagement, samen met De Wakkere Burger, BELvue, Bataljong, Tree company en wijzelf! Daarin neem je een groep stap voor stap mee richting lokale verkiezingen, maar leren jongeren dat ze ook op vele andere manieren hun stem kunnen laten horen!
  • DE KEI vzw en KEI-JONG vzw maakten samen een infobrochure en een educatief pakket op maat van personen met een verstandelijke beperking. Maar dat is niet de enige groep waarmee je dit materiaal kan gebruiken: de heldere uitleg van 'wat is een provincieraad?' tot 'wat is nu eigenlijk een democratie?' is voor iedereen snel inzetbaar!
  • Bpact en Tree Company maakten de “Stemmerstest”: een slimme, interactieve zelftest die inzicht biedt in drempels (denk aan kennis, motivatie, praktische drempels) over de komende lokale verkiezingen. Probeer het op www.stemmerstest.be! Al meer dan 10 000 mensen deden mee.

Nog vragen? Ga naar www.tisaanu.be en vind heel wat info.