[anysurfer.logo]

Samenwerkingsopdracht: Spinnenweb

Samenwerkingsopdracht: Spinnenweb

Werkvormen

Methodiek in 't kort 

  • Samenvatting: Je moet als groep de andere kant van een spinnenweb zien te bereiken waarbij er precies één opening per deelnemer voorzien is.
  • Duur: 45 minuten 
  • Groepsgrootte: maakt niet uit

 Methodiek - speluitleg

Jullie moeten als team de andere kant van het spinnenweb bereiken. Jullie mogen daartoe alleen de openingen in het spinnenweb gebruiken. Daarbij mag je bij elke poging elke opening maar één keer gebruiken. Eenmaal aan de andere kant van het spinnenweb, kan je niet meer terug. Daarbij mag niets of niemand het spinnenweb raken. Ook de bomen maken deel uit van het spinnenweb. Wanneer iets of iemand de bomen of het spinnenweb raken, dan stopt de poging meteen, en moeten alle deelnemers zich opnieuw aan de startzijde van het spinnenweb bevinden. Pas dan mogen zij een volgende poging ondernemen. Het spinnenweb mag uiteraard niet aangepast worden. Externe hulpmiddelen zijn eveneens niet toegelaten. Draag goed zorg voor elkaar en voor jezelf. Door het web springen is verboden. Een deelnemer laten vallen is dat ook. Voor deze opdracht geldt geen tijdslimiet.

Terrein / opstelling 

Span, 30cm boven de grond, tussen twee bomen een touw op, in verschillende horizontale niveaus. Weef met een tweede touw verticale onderverdelingen tussen de horizontale touwen in. Zorg dat er zo precies even veel vakken ontstaan als deelnemers.

Materiaal 

2 touwen van ongeveer 25 meter

Tips: 

Let op met het dragen van personen over het touw, zorg dat dit steeds op een veilige en verantwoordde manier gebeurd. Leg indien nodig het spel even stil om een veiligheidsinstructie te geven.

Typisch aan deze opdracht, is dat de deelnemers elkaar moeten opheffen en door het web dragen. Dat hoeft niet voor alle 41 openingen, maar wel voor een aantal. Interessant is vaak de criteria die gehanteerd worden om te bepalen wie door het spinnenweb gedragen zal worden. Is dat op basis van een functionele eigenschap, met name gewicht? Of wordt ook het vertrouwen van de (toevallig) lichtste deelnemer in overweging genomen? Indien de openingen niet te groot zijn en je als begeleider de regel "spinnenweb aanraken is opnieuw beginnen" consequent hanteert, krijg je een opdracht die erg frustrerend kan zijn...

Bronvermelding 

Nature VZW syllabus Dynamics Wil je meer leren over dit soort opdrachten en hoe je deze kan inzetten bij groepen? Bekijk dan de opleiding 'dynamics' van Nature VZW en Odisee Hogeschool.