[anysurfer.logo]

Preventief beleid rond alcohol

Preventief beleid rond alcohol

Alcohol en drugs

Bij het organiseren van evenementen is het onvermijdelijk om rekening te houden met de mogelijkheid van drank- en drugsmisbruik. Het is van groot belang om proactief maatregelen te nemen om ernstige problemen te voorkomen. Bovendien is het essentieel dat alle vrijwilligers volledig op de hoogte zijn van de geldende regelgeving en het beleid met betrekking tot alcohol en drugs.

Medewerkers en vrijwilligers

De kans op overmatig middelengebruik tijdens het evenement is aanzienlijk. Het is daarom belangrijk om vooraf goede afspraken te maken om het evenement in goede banen te leiden en om de alcoholwetgeving niet te overtreden. Maak duidelijke afspraken met medewerkers en bezoekers en neem haalbare en geloofwaardige maatregelen. 

Zorg ervoor dat iedereen die helpt op je activiteit of evenement op de hoogte zijn van de alcoholwetgeving. Je kunt de Barbriefing van De DrugLijn gebruiken en bijbehorende stickers ophangen. Dit is handig voor barmedewerkers om naar te verwijzen wanneer ze alcohol moeten weigeren aan personen onder 16 jaar en sterke drank aan personen onder 18 jaar. 

Spreek goed het aantal alcoholconsumptie van medewerkers af, zeker tijdens hun verantwoordelijkheidsperiode. Zorg ervoor dat er enkele verantwoordelijke personen nuchter blijven gedurende de hele tijdsduur van je evenement of activiteit. 

Communicatie

Vermijd het gebruik van evenementnamen of boodschappen die alcoholconsumptie aanmoedigen. Dit is niet goed voor je imago bij het grote publiek en ouder(s)/voogd(en) van jonge bezoekers. 

Locatie

Raadpleeg de 'Checklist voor alcohol en roken' voor fuiven. Deze checklist bevat enkele maatregelen die je als organisator neemt om overtredingen van de alcohol- en drugswetgeving te voorkomen. 

Lees de brochure 'Veilig Feesten, tips voor organisatoren' van VAD. De plattegrond van je locatie bevat pictogrammen die aangeven welke maatregelen je kunt nemen om een veilige en gezonde omgeving te creĆ«ren en problemen te voorkomen. 

Voor fuiven en kleine festivals kun je gratis gebruikmaken van Feest Wijzer van VAD. Met Feest Wijzer kun je bezoekers enkele services aanbieden die negatieve gevolgen van alcohol- of drugsgebruik helpen voorkomen. Maak deze services bekend met de Feest Wijzer sterpictogrammen.

Sensibiliseer ook je bezoekers. Safe 'n Sound heeft 15 campagnebeelden met tips gemaakt die je kan printen en ophangen op je evenement of activiteit.

Voorzieningen

  • Goedkope bierprijzen en 'Happy hour'-aanbiedingen kunnen jongeren aanzetten tot overmatig alcoholgebruik, wat de aansprakelijkheid van de organisator vergroot.
  • Voorzie gratis (kraantjes)water.
  • Gebruik een bandjessysteem voor leeftijdscontrole. 
  • Bied voldoende alternatieven naast alcoholische dranken aan. 
  • Maak frisdrank en niet-alcoholische dranken goedkoper dan dranken met alcohol.  
  • Als je sterke drank wilt schenken, let dan extra goed op de wetgeving. Een aparte bar voor sterke dranken is ook aan te raden en vergemakkelijkt het werk voor de medewerkers. 
  • Hang duidelijk het telefoonnummer van een taximaatschappij op of organiseer busvervoer voor de bezoekers. 
  • Vaker wordt het principe 'in=in en out=out' toegepast, wat niet alleen helpt bij het verminderen van overlast in de openbare ruimte, maar ook voorkomt dat bezoekers goedkope alcohol buiten de locatie consumeren. 
  • Je kan altijd bezoekers die onder invloed zijn van alcohol of drugs weigeren om binnen te komen, met aankondiging via affiches bij de ingang. 

Meer ondersteuning nodig?

VAD, het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs, richt zich niet alleen op alcohol- en druggerelateerde kwesties, maar ook op psychoactieve medicatie, gokken en gamen. VAD fungeert tevens als koepelorganisatie voor Vlaamse organisaties die actief zijn op het gebied van alcohol en andere drugs.