Het logiesdecreet is een decreet dat onder het beleidsdomein Toerisme en de bijhorende minister valt en wordt uitgevoerd door Toerisme Vlaanderen.
Hieronder geven we in het vet aan welke uitzonderingen relevant zijn voor het jeugdwerk.
De regels van het logiesdecreet gelden niet voor:
Het logiesdecreet erkent acht 'beschermde benamingen'. Eén van deze is 'jeugdverblijf'.
Er zijn een aantal basisvoorwaarden om te voldoen aan de beschermde benaming jeugdverblijf.
Wie aan deze basisvoorwaarden voldoet, kan het jeugdverblijf vrijwillig laten erkennen door Toerisme Vlaanderen. Een logiesadviseur komt dan langs voor een plaatsbezoek en een adviserend gesprek.
De adviseur bepaalt meteen ook het comfortniveau van het jeugdverblijf. De eigenaar (en/of uitbater) kiest zelf of het een erkenning met of zonder comfortclassificatie wil voor de logies. Een jeugdverblijf dat voldoet aan de openings- en uitbatingsvoorwaarden krijgt sowieso de classificatie 'basis'. De classificaties 'standaard' en 'comfort' wordt behaalt als er meer comfort wordt aangeboden in de logies.
Het logiesdecreet erkent acht 'beschermde benamingen'. Naast de jeugdverblijven hierboven is dat ook 'hostel'.
Er zijn een aantal basisvoorwaarden om te voldoen aan de beschermde benaming jeugdverblijf.
Een hostel moet aan een aantal minimumvoorwaarden voldoen om een hostel te kunnen zijn. Deze minimumnormen zijn een aanvulling op basisnormen voor logies en algemene openings- en uitbatingsvoorwaarden voor kamergebonden logies die in het logiesdecreet zijn beschreven. Ook wie ervoor kiest om geen officiële erkenning als hostel aan te vragen moet wel aan de basisnormen en algemene openings- en uitbatingsvoorwaarden voldoen.
Tot slot is het ook nog relevant voor jeugdwerk en jeugdtoerisme dat wie erkend is binnen het logiesdecreet ook logiessubsidies kan aanvragen.
Zowel voor hostels als voor jeugdverblijven is een subsidie mogelijk voor energiebesparende werken en aankopen (in geval van renovatie en vernieuwbouw, NIET bij nieuwbouw).
Het subsidiepercentage bedraagt max. 40%.
Voor jeugdverblijven is er daarnaast ook nog een subsidie mogelijk voor werken en aankopen die nodig zijn om te voldoen aan de specifieke brandveiligheidsnormen van het Logiesdecreet.
Het subsidiepercentage bedraagt max. 60%.