[anysurfer.logo]

Inspirerende speelprojecten

Inspirerende speelprojecten

Spelen

In de voorbije jaren mochten we een heleboel partners leren kennen als het gaat over kwaliteitsvol buiten spelen. 

Springzaad

Springzaad

Springzaad stimuleert en ondersteunt sinds augustus 2009 de ontwikkeling van natuurrijke speel- en leerplekken voor kinderen en jongeren door het organiseren van inspirerende plaatsbezoeken, leerrijke workshops en boeiende studiedagen. 

Springzaad wil schoolspeelplaatsen (nog) groener maken, inspirerend werken en mensen samenbrengen rond natuurlijke en uitdagende speel- en leerplekken. Ze geven fijne tips die soms al met kleine aanpassingen zijn uit te voeren…. Kortom hun website is zeker een bezoek waard. Ze publiceerden zelf reeds een aantal publicaties en promoten vele andere publicaties via hun website die inspirerend kunnen werken voor allerhande doelgroepen. 

Logo kind en Samenleving

Kind en Samenleving

Deze organisatie is ook een heel belangrijke partner in het ‘spelen’-verhaal. Als kennis- en expertisecentrum willen ze de positie van kinderen en jongeren in de samenleving versterken. Zij willen dat kinderen en jongeren als waardevol worden ervaren en kinderen en jongeren ten volle kunnen deelnemen in de samenleving en participeren aan het beleid.

Ze streven er naar dat kinderen en jongeren letterijk en figuurlijk ruimte krijgen. Ze doen dit door: 

  • kinderen, jongeren en hun organisaties te ondersteunen
  • te adviseren bij speelse ruimtelijke planning
  • kinderen een stem te geven in het beleid Ook kind en samenleving bracht al tal van publicaties, tools en expertise samen.
Neem de tijd om eens door hun website te snuisteren en laat je volop inspireren.  

Buurtspelers

Weer of geen weer, niets is leuker dan kinderen te zien buiten spelen in hun buurt. De eigen straat en de pleintjes errond worden het toneel van verstoppertje, wat rondfietsen, een partijtje voetbal. Toch staat juist dat heel gewone buitenspelen in de eigen buurt onder druk. Kinderen zijn minder dan vroeger gewoon op straat terug te vinden, en ze mogen minder ver van huis weg. Onderstaande publicatie Buurtspelers geeft dit buitenspelen een duwtje in de rug. In de tool vind je: 

  • concrete inspraakmethodieken om samen met kinderen de diagnose te maken van buitenspelen in hun buurt. 
  • een checklist om te begrijpen wat een buurt allemaal kwaliteitsvol kan maken voor spelen, en waar het fout kan zitten
  • inspiratie om te werken aan een beter bespeelbare buurt. Je kan de tool hieronder gratis downloaden.