[anysurfer.logo]

Innovatieve praktijken in het jeugdwerk

Innovatieve praktijken in het jeugdwerk

Innovatie
innovatie in tekst 3

In welke mate heeft jeugdwerk een sociaal innoverende kracht? Waar en wanneer kunnen wij het verschil maken? Op welke manier kunnen we via het jeugdwerk de spelregels van de toekomst rechtvaardiger, duurzamer en democratischer maken?

Dit gaat over processen die zich op verschillende niveaus situeren.

  • Het maatschappelijk niveau
    Vele kleine initiatieven kunnen samenstromen en zo voor een grote verandering zorgen. Denk maar aan deelinitiatieven. Bovendien is wat innovatief is op dit moment, dit misschien niet meer over enkele jaren.
  • Het organisatieniveau
    De veranderingen te initiëren in de organisatiecultuur en/of structuur kan je organisatie meer ‘verbonden en vloeibaar’ worden.
  • Het niveau van de jeugdwerker
    Wanneer je vrijwilligers of personeelsleden ‘Bewogen, bevlogen en beweeglijke werkers zijn/worden’.
Meer weten over ‘vloeibare en verbonden organisaties’ en ‘bewogen, bevlogen en beweeglijke werkers’? Lees dan zeker de publicatie “Innovatie Verstaan” (je vindt deze rechts bovenaan de pagina) van Socius

Er zijn verschillende types van innovatie en dus heel veel manieren om innovatief te zijn: een innovatief aanbod, innovatief met doelgroep, innovatief met methode, innovatief partnerschap, innovatief met partners met ‘resources’, innovatief met human resources, innovatief met financiering, enz.

We geven enkele voorbeelden: