[anysurfer.logo]

Hoe handelen bij druggebruik?

Hoe handelen bij druggebruik?

Alcohol en drugs

Op elk evenement, of het nu cannabis of andere illegale drugs betreft, is druggebruik strikt verboden. Hoewel dit uiteraard moeilijk te controleren is. Je kunt bezoekers via affiches attent maken op het feit dat drugsgebruik niet getolereerd wordt. Het oogluikend toestaan van drugsgebruik wordt in de rechtspraak zelfs beschouwd als het 'aanzetten tot' en kan dus als verzwarende omstandigheid gelden. 

In de afgelopen jaren hebben met name grote festivals een streng beleid geïmplementeerd, waarbij bezoekers die betrapt worden met drugs onmiddellijk een boete krijgen voorgeschoteld die ze direct moeten betalen.

Je bent geen politie!

Organisatoren of leden van de securityploeg mogen nooit zelf op zoek gaan naar drugs bij bezoekers en dit bijvoorbeeld afnemen. Dat is een exclusieve bevoegdheid van de politiediensten. Als dit toch gebeurd, bel je best de politiediensten die juist kunnen interveni├źren.

Wat als het toch misgaat?

Hoe kan je best handelen wanneer iemand een negatieve ervaring heeft bij het gebruik van alcohol of andere drugs. Wanneer iets iemand een "bad trip" ervaart door alcohol of drugs, zoals hallucinaties, angst of paniekaanvallen focus je best op de veiligheid van de persoon en bekijk je op basis van de nood bij de persoon of medische hulp nodig is. Blijf vooral rustig en stel de persoon gerust. De stappen vind je in detail via WATWAT.