[anysurfer.logo]

Het jeugdwerk en het nieuw seksueel strafrecht?

Het jeugdwerk en het nieuw seksueel strafrecht?

Integriteit

We krijgen wat vragen binnen rond de nieuwe regelgeving van het seksueel strafrecht. Hoe moeten jeugdwerk organisaties daarmee omgaan?

Op zich is het antwoord simpel: ‘niet anders dan voorheen.’

De taak van jouw organisatie is om ervoor te zorgen dat je organisatie een zo'n veilig mogelijke plek is voor alle deelnemers, leden en vrijwilligers. Een degelijk integriteitsbeleid en goed nadenken over hoe je omgaat met situaties als samen slapen, fysiek contact en relaties is daarin belangrijk.

De nieuwe strafwet verandert daar niets aan. Onze eerste tip blijft dus: investeer in een degelijk uitgewerkt integriteitsbeleid. Stel jezelf voor je kamp of activiteiten de juiste vragen:

  • Hoe je omgaat met slaapzalen?
  • Wat met gemeenschappelijk douchen?
  • Wat met relaties binnen groepen?
  • enz.
Zorg dat er een helder kader rond is.

De wijzigingen in de strafwet zijn eigenlijk vooral van die aard dat leeftijdsadequaat, ontwikkelend seksueel gedrag niet meer strafbaar is voor -zestienjarigen. Vroeger was dit wel het geval.
De andere regels zijn aangepast om slachtoffers van seksueel grensoverschrijdend gedrag beter te beschermen. Deze hebben in principe niets te maken met de werking van een jeugdwerkorganisaties. Heb je toch vragen over wat de wet zegt over seksualiteit? Lees dan zeker het artikel daarover op WAT WAT.

Heb je hierover toch vragen of input nodig contacteer dan zeker de API (Aanspreekpunt Integriteit) van jouw organisatie.