[anysurfer.logo]

Extra ondersteuning rond integriteit/mentaal welzijn in het jeugdwerk

Extra ondersteuning rond integriteit/mentaal welzijn in het jeugdwerk

Integriteit - Mentaal welzijn

Meldpunt Grensoverschrijdend Gedrag

Het Vlaams Meldpunt Grensoverschrijdend Gedrag is een samenwerking tussen het Agentschap Justitie en Handhaving en het Vlaams Mensenrechteninstituut. Het meldpunt komt voort uit het beleid voor Justitie en Handhaving en past binnen de inzet van de Vlaamse regering om acties te ondernemen die de fysieke, mentale en seksuele integriteit van mensen beschermen. 

Het Vlaams Meldpunt heeft een tweeledige opdracht: 

  • Meldingen ontvangen en een passend gevolg aan verbinden.
  • Meldingen monitoren en in kaart brengen. Op basis hiervan worden aanbevelingen geformuleerd naar organisaties, sectoren en het Vlaams Parlement. 

Het meldpunt is bevoegd voor meldingen over grensoverschrijdend gedrag dat plaatsvinden op plekken die onder de bevoegdheden van de Vlaamse Gemeenschap en het Vlaams Gewest vallen. Dus ook situaties die plaatsvinden in het Vlaams erkend jeugdwerk.

Grensoverschrijdend gedrag wordt daarbij gezien als elke aantasting van de integriteit van een persoon wegens ongewenst seksueel gedrag, geweld, pesterijen of discriminerende intimidatie. 

 Indien een kind, jongere of ouder de weg vindt tot het meldpunt dan kunnen ze geholpen worden via: 

  • Herstelgesprekken
  • Kortdurend psychologisch ondersteuningstraject
  • Juridisch consult 

De Vlaamse Jeugdraad schreef een advies over het Vlaams Meldpunt Grensoverschrijdend Gedrag met input van het jeugdwerk.

Overhoop

Overhoop is een project van de Koning Boudewijnstichting en richt zich op het voorkomen van trauma en herstel. 

Zo zijn er een aantal projecten die via de eerstelijnszones regionaal zich ook richten op de nulde lijn en dus de hand uitreiken naar het onderwijs of het jeugdwerk. Uiteraard is het fantastisch dat het jeugdwerk hun rol opneemt en hiermee aan de slag wil gaan en ondersteund wordt. 

Eerstelijns jeugdwerkers kunnen aan de slag met signalen van een moeilijke thuissituatie en kunnen op deze website allerlei handvaten vinden.

Bijzondere commissie seksueel misbruik

Na de documentaire Godvergeten startten het Vlaams Parlement en het Federaal Parlement een speciale commissie. Deze commissie onderzoekt de aanpak van seksueel misbruik in de Kerk en andere gezagsrelaties. Ze kijken ook naar de rol van instellingen en voorzieningen in de jeugd-, welzijns- en onderwijssector.

De Ambrassade heeft in een hoorzitting voor de Vlaams Parlementsleden uitleg gegeven over hoe we binnen het jeugdwerk omgaan met seksueel grensoverschrijdend gedrag, hoe we het voorkomen en erop reageren:

  • Positieve impact van jeugdwerk: Jeugdwerk is breed en bevordert de ontwikkeling van kinderen en jongeren. Het heeft een preventieve werking.
  • Integriteit in het algemeen: Laten we integriteit breder bekijken. Het gaat om pesten, discriminatie, seksueel grensoverschrijdend gedrag en agressie. API's in het jeugdwerk behandelen ook schendingen buiten het jeugdwerk. Door de laagdrempelige werking worden ook moeilijkheden en mentale welzijnsproblemen bespreekbaar.
  • Geïntegreerd integriteitsbeleid: We streven naar een beleid dat focust op kwaliteit, preventie en reactie. 
  • Herstelgerichte aanpak: Een aanpak op maat van kinderen en jongeren werkt. Hierbij is er aandacht voor groepsdynamiek.

Bekijk de uitzending van de hoorzitting in het Vlaamse Parlement.

Aagje                    Rottiers
Aagje Rottiers
  • Beleidsmedewerker Mentaal Welzijn en Integriteit