De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat heel wat jeugdwerkorganisaties experimenteerden met digitale vormen van jeugdwerk. Daarnaast zijn er natuurlijk heel wat jeugdwerkorganisaties die digitaal jeugdwerk tot hun core business rekenen. In dit artikel vind je heel wat goede voorbeelden. Misschien voel jij het dan ook wel kriebelen om aan de slag te gaan met digitale jeugdwerkactiviteiten!
Das Kunst zag bij de start van de quarantaine alle kampen en workshops in het water vallen. Maar ze bleven niet bij de pakken zitten en ontwikkelden razendsnel een succesvol online aanbod voor hun deelnemers. Ze zetten hiervoor alle bestaande competenties uit hun team in en bereikten zelfs meer kinderen en jongeren. Daarnaast hebben ze ook speciale aandacht bij het ontwikkelen van hun online aanbod voor kinderen en jongeren in maatschappelijk kwetsbare situaties, want ook zij namen deel, met wat extra ondersteuning via Whatsapp. Het resultaat: verschillende videoworkshops waarmee kinderen thuis zelf aan de slag konden.
Jonge Helden maakte bij de start van de quarantaine de beslissing om al hun vormingen in een online formule aan te bieden. De vrijwilligers sloegen de handen in elkaar, experimenteerden met allerlei online tools en platformen en schoolden zich bij. Uiteindelijk waren al hun online vormingen een succes en ontwikkelden ze zelf een vorming over online vorming geven. Ook nu, wanneer er opnieuw offline vormingen mogelijk zijn, blijven ze hun online aanbod uitbreiden. Zo hebben ze online vormingen over diversiteit, audioverhalen maken, inkleding en inleving enzovoort.
Bram en Ward van jongerenwerking Tsalon in Brugge kochten bij de start van de lockdown een PlayStation om zo contact te leggen met jongeren die het moeilijk hadden. Ze voerden gesprekken in Discord. Daarnaast postten ze iedere week een schema waarop alle jongeren konden zien op welke digitale platformen de jeugdwerkers op dat moment online waren. Zo waren ze bijvoorbeeld van woensdagnamiddag van 14u tot 18u te volgen via een Facebooklive, op vrijdagavond van 17u tot 19u waren ze terug te vinden op Discord, op maandagavond van 17u tot 20 on je ze bereiken via Instagram enzovoort.
Karavaan maakte podcastafleveringen voor hun vrijwilligers om tijdens de lockdown toch in contact te blijven met elkaar. Ze maakten de podcast in samenwerking met Thomas More Hogeschool en alles werd online gezet via Soundcloud. In totaal maakten ze acht afleveringen.
Beluister hieronder de aflevering "Blijvend onderweg: een voorsmaakje van Luikse Jenever"
De vrijwilligers van de Vlaamse Dienst Speelpleinwerk organiseerden een grootse online Cluedo. Break-outrooms werden ingekleed met foto-achtergronden en attributen. Deelnemers werden personages in een heuse klopjacht op de moordenaar!
Linc vzw organiseert online workshops waarbij alle deelnemers er individueel op uittrekken in hun eigen buurt. Tijdens je wandeling probeer je niet gespot te worden door één van de vele bewakingscamera's in je stad of gemeente. Vind jij de onzichtbare route en geraak je op jouw bestemming zonder dat je gezien wordt? Na de wandeling geeft Linc vzw meer uitleg over je privacy als burger.
Jeugdhuis Brieljant uit Deinze organiseerde online een Masked Singer wedstrijd. Verschillende gemaskerde personen traden op. Alles werd gefilmd zodat iedereen van thuis uit kon volgen. Het publiek raadde wie er verstopt zat achter de prachtige maskers.
Ben jij ook met digitaal jeugdwerk bezig en sta je hier niet tussen? Contacteer Jasmien en we voegen je graag toe!