[anysurfer.logo]

Een methodiek om te evalueren: Boompje kijken

Een methodiek om te evalueren: Boompje kijken

Werkvormen
Methodiek

De deelnemers krijgen een A3 blad met een tekening van een boom, met allerlei personen op verschillende plaatsen en manieren getekend (onderaan de boom, op een tak, in de top, zittend, hangend, vallend of staand, dromerig kijkend, opgetogen, droevig). 

De deelnemers krijgen de kans om één of meerdere personages uit te kiezen waarvan ze vinden dat die goed bij hen past. De boom is dan de groep (bovenaan de boom voel je je goed in de groep), de activiteit (bovenaan de boom is de activiteit heel goed geweest), of de persoonlijke gevoelens t.o.v. anderen (de boom is dan het groepsproces). 

Deze methodiek is dus voor verschillende doelen geschikt, maar vooral om iemands positie in de groep te duiden. Je kan ook vragen om iemand uit te zoeken die de begintoestand symboliseert, en iemand uit te zoeken voor de eindtoestand. 

Materiaal 
    • Voor elke deelnemer een tekening van een boom met mensen in allerlei posities
    • Balpennen

Tips

Indien je denkt dat het te persoonlijk zou worden voor de deelnemers, kan je de deelnemers hun antwoorden ook laten opschrijven, of de deelnemers het gewoon voor zichzelf laten bedenken. De bespreking kan je ook zo uitgebreid maken als je wil, je kan er ook voor kiezen om helemaal niets te bespreken.

Zoek zeker eens de Blob tree op voor een voorbeeld van zo'n boom.