In 2024 mogen bijna één miljoen jongeren voor het eerst stemmen. Heel wat jeugdwerkers, leerkrachten en andere begeleiders willen die jongeren informeren rond de verkiezingen en hoe ze hun stem kunnen gebruiken. Maar die info stuit soms op weerstand. De dag van vandaag is het niet meer zo makkelijk om 'de feiten' mee te geven. In deze digitale wereld wordt het namelijk steeds moeilijker om te onderscheiden wat feiten en wat fictie is. Dat is voor jongeren niet anders.
Hoe kan je dan een debat aangaan als jongeren in je groep overtuigd zijn van nepnieuws en valse feiten? Hoe maak je nog ruimte voor feiten in een gesprek? Hoe zorg je ervoor dat jongeren die overtuigd zijn van fake news zich ook gehoord en niet geïsoleerd voelen? Hoe kaart je dit aan zonder dat je groep verdeeld raakt?
De Checkers vertellen er ons meer over! Hun missie is om mensen te helpen in de digitale wereld hun weg te vinden tussen feit en fictie of tussen bewijs en gerucht, en om iedereen aan te moedigen om gezond kritisch te kijken naar digitale content. Daarom komen ze ons uitleggen wat fake news is, hoe zij aan de slag gaan met fact checking en hoe we samen met jongeren hiermee aan de slag kunnen!
Programma
13u30 - 14u: onthaal
14u - 16u30: start sessie met De Checkers
Praktisch
Waar? In de Agora van de Muntpunt bibliotheek, Brussel (5de verdieping)
Doelgroep? Alle geïnteresseerden zijn welkom
Hoe? Breng je laptop mee, zo kan je mee oefenen!
gratis