[anysurfer.logo]

Inspiratiedag digitaal werken met jongeren

Inspiratiedag digitaal werken met jongeren

jeugdwerkondersteuning   |  20 OKTOBER 2020 | 09:30-12:30

In tijden van Corona worden we verplicht om veel online te werken met kinderen en jongeren. Online schattentochten, digitale workshops, online één-op-één begeleiding, vrijwilligersvergaderingen enzovoort.  
Uiteraard liep dat niet overal van een leien dakje, maar het jeugdwerk heeft ongetwijfeld veel geleerd uit deze unieke 'online' periode. Hoe nemen wie die kennis nu verder mee? Hoe implementeren we dat digitaal werken met jongeren in onze organisaties? 

Programma

9u30-9u45: Opstart


9u45-10u45: Cases digitaal werken met jongeren 

Aan de hand van een aantal concrete cases uit jeugdwerkorganisaties komen de volgende vier thema’s aan bod: (programma wordt nog verder aangevuld) 

1. Digitaal vorming geven aan je vrijwilligers 

 • Jonge Helden maakte bij de start van de quarantaine de beslissing om al hun vormingen in een online formule aan te bieden. De vrijwilligers sloegen de handen in elkaar, experimenteerden met allerlei online tools en platformen en schoolden zich bij. Uiteindelijk waren al hun online vormingen een succes en ontwikkelden ze zelf een vorming over online vorming geven. Twee instructeurs lichten het proces toe. 
2. Een digitaal activiteitenaanbod opmaken voor jouw deelnemers
 
 • Das Kunst zag bij de start van de quarantaine alle kampen en workshops in het water vallen. Maar ze bleven niet bij de pakken zitten en ontwikkelden razendsnel een succesvol online aanbod voor hun deelnemers.  Ze zetten hiervoor alle bestaande competenties uit hun team in en bereikten zelfs meer kinderen en jongeren. Daarnaast hebben ze ook speciale aandacht bij het ontwikkelen van hun online aanbod voor kinderen en jongeren in maatschappelijk kwetsbare situaties, want ook zij namen deel, met wat extra ondersteuning. 
3. Jouw vrijwilligers community in digitale tijden levend houden


 • Vrijwilligers vormen de basis van vele jeugdwerkorganisaties. Maar hoe kan je hen blijven ondersteunen en motiveren op een digitale manier, zonder fysieke contactomenten? Ook bij de Vlaamse Jeugdraad stonden ze voor dit vraagstuk. Jihad, ondersteuner van deze vrijwilligers, deed dit door op een originele manier gebruik te maken van Facebookgroepen. Ze legt uit hoe. 

4. Op een digitale manier jongeren individueel ondersteunen


 • Bram en Ward van jongerenwerking Tsalon in Brugge kochten bij de start van de lockdown een PlayStation om zo contact te leggen met jongeren die het moeilijk hadden. Ze voerden gesprekken in Discord. 

10u45-11u: PAUZE


11u-11u30: Talk met Camille Deckers: Hoe kan je jongeren vandaag op een digitale manier bereiken? 

 • Camille (25) is journalist en maakt vooral nieuws mét jongeren. Voor @nws.nws.nws heeft ze online mee een jongerencommunity uitgebouwd en trekt ze de straten op. Maar ook offline is ze te vinden tussen de teens: ze houdt real talks en bedenkt hoe merken het best jongeren kunnen aantrekken.

11u30-12u30: Werktafels

Na de verschillende cases die aanbod kwamen, splitsen we ons op in vier groepen. Elke groep zal werken rond één van de bovenstaande thema’s. Wat leren we uit de case? Wat kunnen we hier zelf nog aan toevoegen vanuit onze eigen praktijk? We filteren de succesfactoren en stellen een lijst met do’s en don’ts op waarmee je nadien in jouw eigen organisatie aan de slag kan, ook na corona.

Online

Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan kozen we ervoor om dit evenement volledig online te laten doorgaan. Het past natuurlijk ook gewoon heel goed bij de inhoud van het moment ;)!

Doelgroep

Jeugdwerkers die zich graag verdiepen in digitale manieren van werken met kinderen en jongeren en die hier ook graag na de corona-maatregelen mee aan de slag willen. 

Praktisch

Inschrijven kan via de inschrijvingslink rechts boven aan deze pagina. Je ontvangt enkele dagen op voorhand een mail met de link om te kunnen deelnemen aan deze inspiratiedag. We maken gebruik van het online platform Zoom. 

Jasmien          Schutz
Jasmien Schutz
 • Medewerker Jeugdwerkondersteuning
schrijf hier in
 • Online

€ 20 (sociaal tarief) - € 30 (standaardtarief) - € 50 (solidariteitstarief)

 • 20 OKTOBER 2020 | 09:30-12:30