Wat is een beleidswerkgroep?
Er beweegt heel wat omtrent jeugdbeleid voor kinderen, jongeren en hun organisaties. Om jeugdwerkers en jeugdwerkorganisaties zo goed mogelijk beleidsmatig te ondersteunen richtte De Ambrassade verschillende werkgroepen op. Vandaag bestaan er 7 beleidswerkgroepen en 1 tijdelijke beleidswerkgroep over de meest prangende kwesties binnen jeugdwerk.
We vroegen naar de ondersteuningsnoden van de leden van de beleidswerkgroepen en daar kwam dit gratis programma uit:
Beleidswerkgroepen zijn vaak heel specifiek met hun inhouden en thema’s bezig en toch merken we dat er is nood aan uitwisseling of samenwerking. Sommige van de thema's binnen beleidswerkgroepen hebben directe linken met elkaar. Er valt zowel inhoudelijk als qua werkwijze veel van elkaar te leren!
In de voormiddag doen we daarom een werksessie met je eigen beleidswerkgroep en een korter deel waarin je uitwisselt met een andere beleidswerkgroep.
We willen jullie engagement erkennen én belonen. Op deze beleidswerkgroependag belonen we je graag met enkele kwalitatieve vormingssessies die je als beleidsmedewerker zullen versterken. In je werk én daarbuiten.
We geven je de kans om je vast te bijten in enkele vraagstukken aan de hand van hackathons.
In de namiddag kan je dus kiezen tussen vorming volgen of een hackathon hacken!
Leer de andere beleidswerkgroepmensen kennen en wissel tijdens de middag gezellig uit over je vraagstukken, meningen, drempels en hacks.
Politiserend werken: samen met kinderen en jongeren de samenleving veranderen.
Als je activiteiten met kinderen en jongeren opzet, hoor je allerlei verhalen over wat ze meemaken, waar ze van dromen en wat hen echt bezighoudt. Maar ook over het onrecht waarmee ze te maken krijgen. Vaak weten jongeren niet hoe daar op te reageren: laat ik onrecht passeren zonder dat er een haan naar kraait? Of niet? Zo leidt boosheid af en toe tot een reactie … of actie.
Hoe kunnen jeugdwerkers kinderen en jongeren ondersteunen om hun noden publiek aan te kaarten? Hoe kunnen ze hen helpen om hun stem luider te doen klinken? Hoe werk je dus samen met hen aan een duurzame, solidaire en inclusieve samenleving? In deze sessie belicht JES hoe je politiserend kan werken samen met kinderen en jongeren. We verkennen het concept en de strategieën die er zijn en gaan zelf aan de slag vanuit de eigen praktijk.
Wie geeft dit?
Katrien Ponsaerts is stafmedewerker inhoudelijk beleid bij JES en volgt daar al jaren het beleidswerk op. JES is een jeugdorganisatie voor alle kinderen en jongeren in Antwerpen, Brussel en Gent. Ze ondersteunen hen op het vlak van vrije tijd, onderwijs, werk, opleiding en welzijn en werken daarbij vaak politiserend.
Heb je moeite om je beleidsthema’s in minder dan één minuut helder en overtuigend uit te leggen? Dan is deze sessie iets voor jou! Tijdens deze workshop ga je praktisch aan de slag om een krachtige pitch te ontwikkelen die jouw expertise helder en toegankelijk in de kijker zet. Of je nu spreekt met een minister, een jongere of een collega: je leert hoe je de kern van je verhaal impactvol overbrengt.
Wie geeft dit?
Jihad Van Puymbroeck is communicatie-consultant bij S&L, een coöperatief adviesbureau. De voorbije jaren begeleidde ze tientallen organisaties in hun communicatiestrategie. Ze slaagt erin om impact te realiseren via de kracht van mobilisatie en communicatiecampagnes waarin eigenaarschap centraal staat. “Niet over, maar met de doelgroep”: zegt ze dan.
Tijdens deze workshop leer je krachtiger onderhandelen en je impact vergroten. Barbara Creemers leerde tijdens haar tijd als parlementslid hoe je effectief omgaat met belangengroepen en complexe onderhandelingen. Ze laat je zien hoe je je best voorbereidt op een onderhandeling, helder je standpunten overbrengt en samen duurzame oplossingen vindt. Met praktische oefeningen en handige tips waardoor je met meer overtuigingskracht onderhandelt voor jouw dossiers.
Wie geeft dit?
Barbara Creemers is strategisch consultant voor S&L, een coöperatief adviesbureau. Ze was 8 jaar leerkracht secundair onderwijs en 5 jaar lang federaal parlementslid.
Gratis