[anysurfer.logo]

Basisopleiding Communicatie

Basisopleiding Communicatie

communicatie   |  27 APRIL 2023 - 16 JUNI 2023

Een doordachte aanpak van communicatie wordt voor elke socialprofit-organisatie, waaronder jeugdwerkorganisaties vallen, steeds belangrijker. Communicatie helpt om doelgroepen te bereiken en doelstellingen te realiseren. Bovendien levert communicatie ook een belangrijke bijdrage aan het imago, de erkenning en dus ook de financiering van een organisatie.

 Socialprofit-organisaties investeren steeds meer in de professionalisering van hun communicatie, met het nodige personeel en de vereiste middelen. Samen met Kortom, Socius, FARO organiseren we daarom opnieuw een basisopleiding op maat van elke startende communicatieverantwoordelijke of –medewerker van een socialprofitorganisatie.

Een gevarieerd programma

Tijdens dit vijfdaags opleidingsprogramma komen de belangrijkste communicatiethema’s aan bod. Docenten met een ruime ervaring in de praktijk en de academische wereld maken je wegwijs in communicatiebeleid, communicatieplanning, communicatiemiddelen en relevante communicatiethema’s zoals diversiteitscommunicatie, scanbaar schrijven, mediabeleid en socialemediastrategie

We sluiten de opleiding af met een feedbackmoment waarbij je jouw praktijkcase voorstelt.

Programma per dag 

Dag 1, donderdag 27 april

Communicatiebeleid
Door Eric Goubin

Hoe kan een socialprofitorganisatie zijn communicatiebeleid beter aanpakken? Eric Goubin (Thomas More hogeschool & Kortom) schetst een denkkader voor communicatiemedewerkers.

Hij onderstreept het belang van een missie/strategie en bespreekt de mogelijkheden om de resultaten van doelstellingen en acties te meten. Nadien gaat hij in op de communicatiemix en de verhouding tussen digitale en papieren communicatiekanalen.

Er is bijzondere aandacht voor de communicatie met vrijwilligers, de rol van interne communicatie in een socialprofitorganisatie met afdelingen en de communicatie naar moeilijk bereikbare doelgroepen.

Tijdens deze opleidingsdag krijg je gouden tips voor jouw communicatiepraktijk.

Eric licht de opdracht toe bij de voorstelling van jouw praktijkcase tijdens de laatste opleidingsdag.

Dag 2, donderdag 4 mei

Communicatieplanning
Door Eric Goubin

Een communicatieplan is een belangrijke basis en een handig werkinstrument voor het communicatiebeleid van elke organisatie.

Eric Goubin (Thomas More hogeschool & Kortom) vertelt hoe je stapsgewijs een communicatieplan opstelt. Hoe peil je naar behoeften van jouw doelgroepen en hoe maak je werk van strategische doelstellingen? Welke communicatiemix zet je in? We luisteren ook naar jouw ervaringen.

Een communicatiemedewerker van een socialprofitorganisatie stelt het communicatieplan van zijn/haar organisatie voor.

Dag 3, donderdag 11 mei

voormiddag:
Sociale mediastrategie
Door Sofie Verhalle

Heel wat socialprofitorganisaties zijn actief aanwezig op sociale media, vaak met meerdere accounts die spontaan zijn ontstaan. Om echt doelgericht te communiceren heb je ook een strategie nodig. Sofie Verhalle geef je praktische tips om jouw sociale media nog beter en effectiever in te zetten.

namiddag:
Scanbaar schrijven
Door Mark Van Bogaert

Hoe kijkt je lezer? Hoe leest je kijker? Als je scanbaar schrijft maak je je teksten professioneler en lezersvriendelijker, ook voor lezers met weinig tijd. Je kiest voor een geschikt lettertype, voor goede illustraties en voor blikvangers die blijven hangen.

Mark Van Bogaert (zelfstandig tekstschrijver en schrijftrainer) toont hoe je het de lezer zo gemakkelijk mogelijk maakt met de KRANT-methode. Zijn tips zijn bruikbaar voor al je teksten: van e-mail tot webtekst, van verslag tot persbericht.

Dag 4, dinsdag 23 mei

voormiddag:
Diversiteitscommunicatie
Door Jihad Van Puymbroeck

We leven in een hyperdiverse samenleving. Veel organisaties beseffen hoe belangrijk inclusie is, maar weten niet altijd zo goed hoe ze dat in de praktijk kunnen realiseren.

Hoe leggen we de brug naar diverse burgers en gebruikers die (digitaal) allemaal verbonden zijn met elkaar? Hoe spreek je een breder publiek aan? En hoe uit je dat in je taal(gebruik) en beeldmateriaal?

Jihad Van Puymbroeck schetst een kader voor inclusieve communicatie, geeft tips en toont cases die je houvast en inspiratie geven om meer aansluiting te vinden bij iedereen van jouw doelgroep.

namiddag:
Mediabeleid
Door Sigrid Somers

Een overvloed aan persberichten garandeert geen media-aandacht. Een gerichte aanpak en een goede relatie met journalisten leveren vaak meer op. Hoe creëer je bondgenoten? Hoe maak je een boodschap op maat van een medium? Hoe genereer je aandacht voor jouw boodschap?

Sigrid Somers geeft je na de middag tips en tools voor een betere aanpak van mediarelaties.

Dag 5, donderdag 15 juni of vrijdag 16 juni

Oefening & presentatie

Geen theorie zonder praktijk. We luisteren naar jouw ideeën om één of meerdere communicatieproblemen in jouw organisatie beter aan te pakken.

Eric Goubin geeft tijdens de eerste opleidingsdag toelichting bij deze opdracht. Je dient tijdens de tweede opleidingsdag jouw onderwerp in, individueel of in groep.

We mikken op een praktische gerichte probleemstelling die een directe meerwaarde geeft aan de communicatie van jouw organisatie.

We bespreken jouw praktijkcase samen met de andere deelnemers en enkele experten. Deze presentatie wordt gepland op donderdag 15 juni en vrijdag 16 juni. De precieze timing wordt afgesproken tijdens de opleiding.

Doelgroep

 • Communicatiemedewerkers van socialprofit-organisaties, waaronder jeugdwerkorganisaties. 

Lisa          De Deken
Lisa De Deken
 • Communicatiemedewerker
 • Priemstraat 51, Brussel, België

volledige opleiding: € 450

 • 27 APRIL 2023 | 09:30-16:30
 • 4 MEI 2023 | 09:30-16:30
 • 11 MEI 2023 | 09:30-16:30
 • 23 MEI 2023 | 09:30-16:30
 • 15 JUNI 2023 | 09:30-16:30
 • 16 JUNI 2023 | 09:30-16:30

Gerelateerd nieuws