[anysurfer.logo]
You are previewing the website. You can switch to the regular view.

Renovatie en jeugdhuis DAR

Renovatie en jeugdhuis DAR

De Ambrassade renoveert en verwelkomt Jeugdhuis DAR 

Het gebouw van De Ambrassade staat deels leeg. Een renovatie drong zich op, het zoeken naar nieuwe partnerschappen ook. We zijn blij dat we binnenkort kunnen starten aan de renovatie en zo Jeugdhuis DAR zullen verwelkomen in ons gebouw. 

Ons gebouw 

De Ambrassade is eigenaar van het gebouw in de Leopoldstraat 25 in Brussel. Dat gebouw bestaat uit een voorbouw aan de straatkant en een achterbouw die niet zichtbaar is vanop de straat. De voorbouw is voorzien van een ontmoetings- en lunchruimte, een grote vergaderzaal voor intern gebruik en extern verhuur, een keuken, kelder, 30 bureauplekken en 3 kleinere vergaderzalen voor intern gebruik. De achterbouw staat nog in ruwbouw en wordt momenteel enkel als stockage ruimte gebruikt.

Van dromen plannen maken

We hebben zo’n mooi gebouw met een enorm potentieel op een heel bereikbare en prachtige plek in Brussel. Dan zou het zonde zijn om slechts de helft van het gebouw te gebruiken. Na vele gesprekken met verschillende mogelijke partners in 2016 en 2017, kwamen we tot een akkoord met VGC Jeugd Brussel en Brussels minister van Jeugd Pascal Smet. Zij waren op zoek naar een nieuwe locatie voor Jeugdhuis DAR en besloten ons te subsidiëren voor de renovatie van het gebouw.

We concretiseerden, samen met JHOB (Jeughuizen Ondersteuning Brussel) en jongeren van jeugdhuis DAR, de dromen in een bouwaanvraag. In de zomer van 2017 ging die op de post. Eind december 2019 ontvingen we de definitieve bouwvergunning.  

Renovatieplannen

Het vernieuwde gebouw zal 3 functies combineren:

  • Een professionele omgeving voor medewerkers van De Ambrassade en vrijwilligers van de Vlaamse Jeugdraad die over het nodige comfort beschikken om te werken, vergaderen, vormingen en kleinere evenementen organiseren, enz.
  • Een huis voor vrijwillige en professionele jeugdwerkers en partnerorganisaties die bij ons terecht kunnen om te komen vergaderen, deel te nemen aan een vorming of evenement in een aangename setting.
  • Een plek voor bruisende Brusselse jeugd dat via de jeugdhuiswerking van DAR kan ontmoeten, concerten of workshops organiseren, tentoonstellen, films bekijken, samen studeren en zo veel meer. 

De indeling van het gebouw zal er als volgt uit zien:

  • Gelijkvloers voorbouw wordt de instuifruimte voor jeugdhuis DAR. Deze ruimte wordt gedeeld als lunchruimte met medewerkers van De Ambrassade.
  • De eerste verdieping van de voorbouw blijft een grote vergaderzaal voor intern gebruik en extern verhuur van De Ambrassade.
  • De tweede, derde en vierde verdieping van de voorbouw blijft bureau- en vergaderruimte voor medewerkers van De Ambrassade.
  • De koer tussen de voor- en achterbouw wordt gedeeld gebruikt.
  • De gelijkvloers van de achterbouw wordt een polyvalente concertruimte voor jeugdhuis DAR.
  • De eerste verdieping van de achterbouw wordt een vormings- en vergaderruimte voor intern gebruik en extern verhuur van De Ambrassade.
  • De tweede verdieping van de achterbouw wordt bureau- en vergaderruimte voor De Ambrassade. 
Planning en timing

Nu de bouwvergunning definitief is, kunnen de werken gegund en ingepland worden. We schatten in dat de werken na het bouwverlof van 2020 kunnen starten.