[anysurfer.logo]
You are previewing the website. You can switch to the regular view.

Naar een nieuw Jeugd- en Kinderrechtenbeleidsplan 2025 - 2029

Naar een nieuw Jeugd- en Kinderrechtenbeleidsplan 2025 - 2029

Vlaams Jeugd- en Kinderrechtenbeleid


Een nieuw 'JKP'?

Om de vijf jaar zet de Vlaamse Regering de lijnen uit om zoveel mogelijk impact te creëren voor het welbevinden van kinderen en jongeren in Vlaanderen. Dat doet ze door het schrijven van een Jeugd- en Kinderrechtenbeleidsplan (JKP). Het JKP legt zo het jeugd- en kinderrechtenbeleid van de Vlaamse Regering vast. Het wordt gecoördineerd door de minister van Jeugd en is decretaal verankerd. Het JKP is een transversaal plan en heeft dus, naast Jeugd, betrekking op maatschappelijke gerichte beleidsthema's van verschillende andere bevoegdheden en beleidsvelden. In het JKP worden prioriteiten naar voor geschoven waar de regering zoveel mogelijk impact rond wil creëren. Het plan is voor vele beleidsdomeinen een duidelijk afgelijnd engagement om het perspectief van kinderen en jongeren in hun werking te integreren

Ontwerpproces

Het JKP vertrekt telkens vanuit een omgevingsanalyse, een foto en beginsituatie van de situatie van kinderen en jongeren in Vlaanderen anno 2023, gebaseerd op de resultaten van onderzoek van de laatste jaren en input van jeugdwerkorganisaties en andere beleidsdomeinen. 

Daaruit worden prioriteiten gekozen en aanbevelingen geschreven voor de nieuwe Vlaamse Regering. Bij het aanstellen van de minister maakt zij/hij een keuze uit de voorgestelde prioriteiten en legt zo eigen accenten op het JKP. Daarna worden pas acties en een timing (en liefst ook budget) aan de gekozen prioriteiten gekoppeld. Uiterlijk een jaar na haar aantreden legt de Regering het uitgewerkte JKP voor aan het Vlaams Parlement. 

In het najaar van 2023 startte het nieuwe traject op, richting het plan voor de nieuwe Vlaamse Regering, voor de periode 2025-2029. Die regering krijgt na haar aanstelling een jaar de tijd om een nieuwe Jeugd- en kinderrechtenbeleidsplan te schrijven. 

We geven in dit artikel per stap een update mee:

Planning najaar 2024 - voorjaar 2025

Na overleg met het departement kregen we begin juli een eerste inkijk in de planning van de opmaakt van het nieuwe Jeugd- en Kinderrechtenbeleidsplan (JKP). Het departement heeft het over 4 fases, die we hier kort beschrijven:

• Fase 1: omgevingsanalyse en komen tot 8 mogelijke prioriteiten. 

De 8 prioritaire thema’s zijn op basis van de omgevingsanalyse ondertussen bepaald en zijn (in grote lijnen): solidariteit, volwassen worden, ruimte, goed in je vel, stem, vrije tijd, mediawijsheid, veilig opgroeien. Tijdens deze fase, die nu dus loopt, zet het departement ook in op het creëren van interne en externe gedragenheid. Daarom houden ze overleg op zes inputmomenten: drie daarvan zijn in samenwerking met De Ambrassade (Commissie Jeugdinfo, Commissie Jeugdwerk en Adviesraad van De Vlaamse Jeugdraad).
De drie andere zijn in samenwerking met de andere intermediaire organisaties: 

  • 24 oktober: het event ROST van KeKi
  • 5 december: de inspiratiedag van Komaf
  • En de Commissie Breed Jeugdbeleid van Bataljong, maar zijn ze ook in gesprek met de secretarissen-generaals van andere departement.  

• Fase 2: Afbakenen van min. 3 en max. 5 prioriteiten. 

Deze fase start net na de vorming van een nieuwe regering en duurt max. 6 maanden. Tijdens deze fase organiseert het departement indirecte participatie door aan te sluiten op evenementen van de intermediaire organisaties om zo in gesprek te kunnen gaan met jeugdwerkers, jeugdambtenaren, onderzoekers, ... (= mensen die de leefwereld van kinderen en jongeren goed kennen). Voor ons betekent dit bijvoorbeeld dat ze op een CJW zullen aansluiten. Op het einde van deze fase ligt er een nota klaar waarin de 8 mogelijk prioriteiten verder zijn uitgediept en waarbij er voor iedere prioriteit een redenering is opgebouwd waarom deze prioritair is. Er volgt hoogstwaarschijnlijk een adviesvraag voor de VJR.  

Fase 3: Uitwerken van de prioriteiten

De prioriteiten worden bepaald door de Minister van Jeugd. Er worden werkgroepen opgericht die deze verder uitwerken tot concrete plannen met doelstellingen, acties en budgetten. In de werkgroepen zetelen mensen van de relevante departementen en experten uit het veld. Ze zullen ook input krijgen van kinderen en jongeren. Levuur trekt dit participatieproces en zal hiervoor samenwerken met verschillende jeugdwerkorganisaties. Op het einde van deze fase is het JKP klaar. Er volgt een adviesvraag voor de VJR. 

• Fase 4: Het JKP gaat van start 

Deze fase start ten laatste 1 jaar na de regeringsvorming.  


Oplevering van de definitieve omgevingsanalyse 2024 (juni 2024)
De definitieve omgevingsanalyse 2024 werd in juni door het Departement Jeugd gepubliceerd. 

Goedkeuring eindrapport jeugd- en kinderrechtenbeleidsplan 2020–2024 (17 mei 2024)
Op 17 mei 2024 keurde de Vlaamse Regering het eindrapport van het huidige jeugd- en kinderrechtenbeleidsplan (JKP) 2020-2024 definitief goed. Dat gebeurde na advies van de Vlaamse Jeugdraad en het Kinderrechtencommissariaat. Het eindrapport is een verslag van de uitvoering van het JKP 2020-2024. Het eindrapport bevat een overzicht van de acties die genomen werden om de doelstellingen uit het jeugd- en kinderrechtenbeleidsplan 2020-2024 te bereiken. De rapportage werd aangeleverd door de aanspreekpunten jeugd- en kinderrechtenbeleid van de verschillende departementen en agentschappen van de Vlaamse overheid. En het departement Jeugd verwerkte die input tot het eindrapport JKP 2020-2024. 

Download het eindrapport via de site van het Departement Jeugd hier.

Advies van de Vlaamse Jeugdraad mbt het eindrapport (april 2024)
De Vlaamse Jeugdraad (VJR) schreef in april 2024 een advies nav het verschijnen van het eindrapport van het JKP 2024-2029. Daarmee waakt de VJR als vast lid van het dat het Horizontaal Overleg jeugd- en kinderrechtenbeleid (een overleg met alle beleidsdomeinen die meewerken aan het JKP), dat het JKP daadwerkelijk een krachtig instrument is. De afgelopen jaren hebben ze regelmatig advies gegeven over het Jeugd- en kinderrechtenbeleidsplan. Het advies kwam tot stand na een grondige interne analyse, overleg met het jeugdwerk en feedback van de commissie jeugdwerk. 
Voor de Vlaamse Jeugdraad is het duidelijk dat het JKP in deze periode aanzienlijke vooruitgang heeft geboekt. Hoewel er nog ruimte is voor verbetering, zien ze een langzame maar positieve ontwikkeling over de verschillende edities van het JKP. Het is belangrijk dat deze evolutie zich voortzet in de richting van de volgende versie.

Lees het advies hier.   

Bespreking van het eindrapport van het huidige JKP (2020-2024) (22 februari 2024)

Tijdens deze bespreking van het ontwerp van het eindrapport brachten we verschillende aandachtspunten naar voor, die werden geformuleerd op basis van de feeedback van jeugdwerkorganisaties en input van de commissie jeugdwerk. 

Een greep uit die feedback:

  • Vermeld in elke doelstelling welke budgetten uiteindelijk werden uitgegeven voor die actie, welk budget hiervoor uit de administratie Jeugd en welke uit andere beleidsdomeinen zijn gekomen.  
  • Maak een duidelijke opsplitsing tussen JKP acties en andere acties die als extra ook passen onder de doelstellingen van het JKP.  
  • Vermeld niet enkel eindresultaten, maar licht ook de processen toe om tot die resultaten te komen indien deze meer relevant zijn.
Deze punten werden meegenomen in de opbouw van het advies van de Vlaamse Jeugdraad (zie hierboven). 

Denkdag JKP (12 december 2023) November 2023: Uitleg en eerste lezing OMgevings

Het departement CJM nodigde ons uit om in dialoog te gaan met de aanspreekpunten Jeugd-en kinderrechtenbeleid van verschillende beleidsdomeinen, de kinderrechtenactoren, lokale besturen en andere jeugdwerkorganisaties rond de grote uitdagingen voor de periode 2025-2029. Daarnaast analyseerden we samen het ontwerp van de omgevingsanalyse en gaven we aandachtspunten mee voor de administratie richting het nieuwe JKP.

November 2023: Uitleg en eerste lezing Omgevingsanalyse 

Op de commissie jeugdwerk van november stelden we het JKP-traject voor en keken we een eerste keer naar een eerste versie van de omgevingsanalyse. 

Heb je vragen of suggesties ivm het JKP?

Mail dan het departement via Dorien De Vries, dorien.devries@vlaanderen.be en/of laat Peter iets weten.


Peter                     Bosschaert
Peter Bosschaert
  • Beleidsmedewerker ruimte & mobiliteit

[testimony.testimony title]

Buiten-Spelen-Brussel-Brouckiere