[anysurfer.logo]
You are previewing the website. You can switch to the regular view.

Vlaamse Bouwmeester en De Ambrassade in gesprek over jeugdinfrastructuur

Vlaamse Bouwmeester en De Ambrassade in gesprek over jeugdinfrastructuur

Jeugdwerk   |  5 MEI 2025

Meesterproef Jeugdinfrastructuur?

De Vlaamse Bouwmeester start dit najaar met een nieuwe editie van de Meesterproef – en dit keer zou het thema jeugdinfrastructuur wel eens centraal kunnen staan. Dat zou een driejarig traject rond het ontwikkelen van nieuwe jeugdinfrastructuur betekenen, in opdracht van steden en gemeenten en vorm gegeven door jonge ontwerpers. Zo'n meesterproef zou de komende jaren een stevige impuls kunnen geven aan de gebouwen waar duizenden kinderen en jongeren hun vrije tijd doorbrengen. Een boost voor innovatieve, kwaliteitsvolle jeugdinfrastructuur. Met De Ambrassade kijken we alvast uit naar de verdere gesprekken.

In 2022 voerden De Ambrassade en de beleidswerkgroep jeugdinfrastructuur een grootschalig onderzoek uit naar de staat van jeugdwerkinfrastructuur in Vlaanderen en Brussel. De resultaten spraken boekdelen: de kwaliteit van jeugdwerkgebouwen is op tien jaar tijd amper verbeterd. Gebrekkig onderhoud, onveilige situaties, te weinig ruimte en verouderde infrastructuur die weinig rekening houdt met duurzaamheid of inclusie: de uitdagingen zijn vandaag nog even groot als tien jaar geleden.

Die verontrustende cijfers vormden de basis voor een advies van de Vlaamse Jeugdraad aan het beleid, dat niet onopgemerkt bleef. De aanbevelingen kregen zowel persaandacht als politieke weerklank. Maar een beleidsverandering vereist tijd én concrete praktijkvoorbeelden. En precies daarvoor zou de Meesterproef 2025-2028 een krachtig instrument voor kunnen zijn.

Wat is de Meesterproef? 

De Meesterproef is een van de instrumenten van de Vlaamse Bouwmeester waarbij een tiental bouwprojecten van publieke opdrachtgevers via een oproep worden gematcht met jonge, beloftevolle ontwerpers. De teams werken gedurende een ontwerpend onderzoek samen aan innovatieve oplossingen voor infrastructuur rond een actueel maatschappelijke thema (bv. Sociale Wonen, erfgoed, … jeugdinfrastructuur?). Zo worden die thema's ook op de agenda gezet. Daarna worden de projecten voorgelegd aan een deskundige gunningscommissie en kunnen de meest innovatieve en frisse oplossingen ook werkelijk uitgevoerd worden. Op die manier krijgen jonge ontwerpers kansen en draagt de meesterproef bij aan het creëren van kwalitatieve infrastructuur in Vlaanderen. 

Kunst in Opdracht 

Heel wat opdrachtgevers kiezen ervoor om via de Meesterproef niet alleen een jonge ontwerper aan te stellen, maar ook een kunstopdracht uit te schrijven. Enkele kunstenaars formuleren een voorstel, waarna één van hen de opdracht krijgt. Het Platform Kunst in Opdracht en een kunstcoach staan de opdrachtgever bij om de kunstopdracht scherp te stellen en aan de juiste kunstenaar toe te vertrouwen. Kunst wordt op die manier een volwaardig deel van hoe jongeren hun plek ervaren.

Kansen voor beleidswerk en de jeugdsector 

Voor de beleidswerkgroep jeugdinfrastructuur kan dit traject dus bijzonder waardevol zijn. Via de Meesterproef kunnen we als jeugdwerk unieke inzichten krijgen in hoe we omgaan met jeugdruimte, welke obstakels lokale besturen en verenigingen ervaren, en hoe jonge ontwerpers creatieve antwoorden formuleren op vragen rond duurzaamheid, gedeeld gebruik, veiligheid en de ontmoeting. De lessen uit deze trajecten kunnen we inzetten in verder beleidswerk, onder meer via de Vlaamse Jeugdraad, richting ministeries en (lokale) overheden. Het is ook een kans om de maatschappelijke waarde van jeugdwerk weerom zichtbaar te maken: in woord, beeld én ook effectief in uitgewerkte projecten van bakstenen en beton.

Meer dan stenen alleen 

Deze Meesterproef kan op hun beurt zichtbaar maken wat wij al langer weten: jeugdinfrastructuur doet ertoe. Niet alleen als plek, maar als drager van ontmoeting, spel, verantwoordelijkheid en verbondenheid. We zijn dan ook trots dat onze eerdere inspanningen – het lokalenonderzoek, het beleidsadvies, het blijven aankaarten van deze problematiek – nu zou kunnen leiden tot een concreet, ambitieus en breed gedragen vervolg. 

De Ambrassade zal het traject met veel belangstelling actief volgen, en zal op regelmatige basis updates geven aan de Beleidswerkgroep Jeugdinfrastructuur, de Commissie Jeugdwerk,... We houden jullie op de hoogte van de verdere afloop...

Tina                     Schuermans
Tina Schuermans
  • Medewerker jeugdwerkondersteuning