Van November 2022 tot September 2024 nam De Ambrassade als partnerorganisatie deel aan het Erasmus+ project ‘YIMinds’. In dit overzichtsartikel lees je meer over het project en de resultaten.
YIMinds is een tweejarig Erasmus+ project gericht op het verbeteren van de kennis en ondersteuning van jongeren én jeugdwerkers op het gebied van geestelijke gezondheid onder in heel Europa. Dit deden we via onderzoek, gidsen, podcasts en een online bewustmakingscampagne, allemaal ontworpen om de behoeften van jongeren op het gebied van geestelijke gezondheid aan te pakken en de dialoog en samenwerking tussen belanghebbenden te bevorderen.
We ontwikkelden een enquête en focusgroepen gericht op jeugdinformatiewerkers. Jeugdinformatiewerkers kregen de kans om te delen hoe zij de noden van jongeren op het gebied van mentaal welzijn aanpakken en in kaart brengen. Enkele opvallende resultaten:
Op basis van bovenstaand onderzoek en input ontwikkelden we een gids voor jeugd (informatie) werkers. De gids stelt professionals in het jeugd(informatie)werk in staat om psychische problemen bij jongeren te herkennen, ondersteuning te bieden en, indien nodig, door te verwijzen naar gespecialiseerde diensten.
Tot slot ontwikkelden we ook een podcastreeks. Via de podcast kregen jongeren de kans om samen in dialoog te gaan met jeugd(informatie)werkers en experts rond het belang van mentaal welbevinden en hoe het jeugdwerk hiermee kan omgaan. De podcast is vooral gericht op jeugdinformatiewerkers. De meeste praktijkvoorbeelden en goede praktijken in de podcast vormen een aanvulling op de gids. Ook onze Ambrassade collega Aagje Rottiers kwam meer vertellen over het speelveld mentaal welzijn en de visie van het Vlaams jeugdwerk op mentaal welbevinden.
We maakten een bewustmakingscampagne gemaakt door jongeren. De campagne, die in november 2023 van start ging, was gericht op het doorbreken van het stigma en misinformatie rond mentale gezondheid. Omdat het stigma jongeren er vaak van weerhoudt om over hun problemen te praten, ontwikkelden we audiovisueel materiaal voor jongeren om hen hierrond te sensibiliseren.
We ontwikkelden daarnaast ook De “Mind Matters Toolbox”. Deze toolkit is ontworpen om jongeren te versterken door hen middelen aan te reiken waarmee ze mentaal welbevinden en veerkracht beter kunnen begrijpen. In Vlaanderen hebben we hierrond ook al een zeer uitgebreide tool, ontwikkeld door Gezond Leven: https://www.noknok.be/.
Op 10 september 2024 vond in Brussel een gezamenlijk seminar plaats om de resultaten van het project te presenteren. 50 deelnemers uit 10 Europese landen konden hun ervaringen op het gebied van jongeren en geestelijke gezondheid delen.
We hadden een paneldiscussie met een mentale-gezondheidsexpert, een jeugdinformatieweker en een jongere (Noura Kaddaoui van De Vlaamse Jeugdraad) om het onderwerp te bespreken. In de namiddag waren er twee workshops die door iedereen gevolgd konden worden:
Tot slot ontwierpen we aanbevelingen voor stakeholders en beleidsmakers op basis van het onderzoek en de resultaten van het project (focusgroepen met jongeren, jeugd(informatie)werkers, het onderzoeksrapport, nationale rapporten over de stand van zaken op het gebied van mentale gezondheid in de landen van de partners) voor een betere belangenbehartiging op het gebied van de geestelijke gezondheid van jongeren. 9 aanbevelingen die kunnen worden aangepast op lokaal, regionaal, nationaal en Europees niveau.