[anysurfer.logo]
You are previewing the website. You can switch to the regular view.

Visienota diversiteit in/en het jeugdwerk

Visienota diversiteit in/en het jeugdwerk

Diversiteit

Jeugdwerk ligt al lang wakker van diversiteit in de samenleving. Met vallen en opstaan namen jeugdwerkorganisaties de afgelopen decennia initiatieven om zoveel mogelijk kinderen en jongeren te bereiken met jeugdwerk. 

In 2016 schreven De Ambrassade en heel wat partners uit het jeugdwerk een visienota diversiteit in/en het jeugdwerk onder begeleiding van Demos. Deze visietekst is gebaseerd op ontwikkelingen in de samenleving, wetenschappelijk onderzoek, de jeugdwerksector en het jeugdwerkbeleid en vormde een gemeenschappelijke visie voor het jeugdwerk. 

Waarom deze visienota? 

De visienota bood een goed kader om beleidsmatig met deze thema aan de slag te gaan. De minister honoreerde dan ook de inspanningen van de sector door een masterplan aan de visienota te koppelen. Het masterplan biedt ons de kans om de vele uiteenlopende, waardevolle genomen initiatieven m.b.t. diversiteit in/en de jeugdsector te bundelen, maar ook de mogelijkheid om extra stappen vooruit zetten en zaken in beweging te zetten en dit op een duurzame manier. Dit plan moet ervoor zorgen dat het jeugdwerk een plek wordt waar álle kinderen en jongeren uit Vlaanderen en Brussel, ongeacht afkomst, sociaaleconomische situatie, lichamelijke of psychische toestand, zich thuis voelen. Het is een gezamenlijk engagement van de minister van Jeugd, het departement CJM, De Ambrassade, VVJ en de brede jeugdwerksector. 

De weg naar een nieuwe visienota

Het jeugdwerk is voortdurend in beweging. Hoewel we de afgelopen jaren intensief hebben gewerkt aan onze visie, merken jeugdwerkers dat deze niet meer volledig aansluit bij de huidige realiteit. In bijna tien jaar tijd zijn er namelijk veel ontwikkelingen geweest op het vlak van diversiteit. Daarom is het tijd voor een vernieuwde visie die inspeelt op de hedendaagse uitdagingen en kansen. 

Samen met een aantal partners uit het jeugdwerk werkt De Ambrassade aan een nieuwe visie. Deze visie krijgt vorm binnen de beleidswerkgroep 'Gelijke kansen en Inclusie'. Onze missie? Een jeugdwerk creëren waar iedereen gelijke kansen heeft, ongeacht achtergrond, geslacht, leeftijd of andere factoren. 

In de beleidswerkgroep gaan we bestaande beleidslijnen herzien, nieuwe initiatieven introduceren en bestaand onderzoeken herbekijken. Inclusiviteit en gelijke kansen staan hierbij centraal. Zo bouwen we samen aan een jeugdwerk dat rechtvaardig is en waarin iedereen zich welkom voelt. 

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen en sluit je aan bij onze missie voor een inclusiever jeugdwerk! Samen maken we het verschil.


Jana                    Vandermeersch
Jana Vandermeersch
  • Beleidsmedewerker recht op vrije tijd en breed jeugdbeleid