[anysurfer.logo]
You are previewing the website. You can switch to the regular view.

Risicovol spelen

Risicovol spelen

Spelen

Krijg je koude rilling van het zien van deze foto’s? De Ambrassade wil risicovolle speelkansen mogelijk maken voor alle kinderen en jongeren. We zijn goed in het opleggen van regels, wetten, decreten, afspraken… Dingen die vroeger gewoon konden worden alsmaar meer in regels en structuren gegoten. Soms is dit cruciaal en noodzakelijk maar in sommige gevallen beknopt het ook de vrijheid van kinderen en jongeren. 

Samen met de projectgroep Goe Gespeeld wil De Ambrassade ook aandacht vragen voor risicovolle speelkansen voor kinderen en jongeren. We proberen de visie op het belang van risicovol spelen mee te nemen in allerhande vertegenwoordigingen binnen en buiten de sector.

Kind en Samenleving

De ‘MAG DAT? JA!’-posters

Kind en Samenleving zette rond risicovol spelen een campagne op: Mag dat? Ja! Ze werkten miniposters uit met aanvullende uitleg, voor jou gemaakt. 

  • Om te streven naar betere ruimtelijke speelkansen.
  • Om ermee aan de slag te gaan binnen jouw werking en met alle verantwoordelijken.
Ze bieden de posters aan als een hulpmiddel om over speelkansen na te denken én om erover te praten. En dat met maar één doel: dat we begeleiders, maar vooral ook ouders, burgemeesters, uitbaters en controleurs,… overtuigen voor meer en betere speelkansen. We willen er immers voor zorgen dat wat vandaag wordt verhinderd, morgen wél zou kunnen.

Afdrukken en ophangen...

En in dialoog gaan met de mensen die beslissen! Print deze posters af en hang ze op, op strategische plaatsen (aan de ingang, in het animatorenlokaal, in het toilet, aan de vestiaire, in de jeugddienst, in het jeugdcentrum, …).

  • De mini-posters nodigen animatoren en begeleiders uit om na te denken en te discussiëren.
  • Maar ook voor ouders zijn ze interessant. Zo kunnen ze merken welke visie over spelen je voor ogen hebt. Ouders staan open voor pedagogische doelstellingen, ook als het over risico gaat, maar ze moeten de kans krijgen om verder te denken dan hun neus lang is. En om zo hun visie op spelen te verrijken.
  • Verandering hangt natuurlijk ook af van de ‘beslissers’. Het is dan ook heel belangrijk om bestuurders, beheerders, politici,… mee te hebben in je verhaal. De posters kan je gebruiken om jezelf hiervoor klaar te stomen, om samen over concrete mogelijkheden na te denken, en plannen te smeden voor betere speelkansen.

Risicovol spelen - Nederland

We verwijzen graag naar onze noorderburen die hier al meer campagne rond opzetten.