[anysurfer.logo]
You are previewing the website. You can switch to the regular view.

Hoe brengen we meer jeugdwerk tot bij kinderen en jongeren deze zomer en vice versa?

Hoe brengen we meer jeugdwerk tot bij kinderen en jongeren deze zomer en vice versa?

Corona en jeugdwerk

Deze zomer wordt fantastisch voor duizenden kinderen en jongeren. Er zullen kinderen spelen op speelpleinen, jongeren samen komen in hun jeugdhuis, pleintjes zullen ingepalmd worden en kinderen zullen samen veel kabaal maken op kamp. 

Anders dan anders

Vrijwillige begeleiding, koepels, lokale organisaties en overheden, ouders, voorzieningen en vele anderen verzetten bergen om dit allemaal mogelijk te maken. We kunnen deze zomer activiteiten doen met z’n allen maar wel anders dan anders: mét maatregelen.

Kinderen en jongeren uit de boot

De maatregelen zorgen er spijtig genoeg voor dat er kinderen en jongeren uit de boot vallen: de bubbel zit vol, de locatie is niet groot genoeg voor verschillende bubbels of de begeleiding ziet niet alle maatregelen praktisch zitten. Er vallen ook kinderen en jongeren uit de boot ondànks de maatregelen: de begeleiding wil de risico’s beperken, voorzieningen schatten in dat het veiliger is jongeren niet naar jeugdwerk te laten gaan of ouders zijn ongerust. We hebben hier alle begrip voor, het is niet eenvoudig om deze zomer activiteiten te organiseren volgens de maatregelen.  

Na een zware periode is het meer dan ooit belangrijk voor heel wat kinderen en jongeren om deze zomer een leuke tijd te beleven. Heel wat organisaties werken samen om voor alle kinderen en jongeren een aanbod te voorzien. Omdat we weten dat kinderen en jongeren die in een kwetsbare situatie leven, een moeilijke thuissituatie hebben, een beperking hebben, … minder gemakkelijk de weg vinden naar vrijetijdsaanbod, hebben we hier extra oog voor. We willen zo veel mogelijk kinderen en jongeren laten genieten van jeugdwerk.

Onderstaande tips en contactgegevens moeten het je gemakkelijker maken om een aanbod te vinden voor kinderen en jongeren die nog nergens heen kunnen. We lijsten op wat je als organisatie kunt doen of als lokale overheid. 

Waar kunnen kinderen en jongeren nog terecht voor deze zomer?

  • Ben je nog op zoek naar een plaatsje, spreek de lokale overheid aan. Zij kunnen je vast helpen in je zoektocht en kijken of er binnen de gemeente of het stad nog iets mogelijk is.
  • Ook ouders van kinderen en jongeren met een beperking of met een extra ondersteuningsnood kunnen daarvoor aankloppen bij de lokale overheid.
  • Je kan kijken op kampzoeker.be.
  • Bekijk zeker eens het artikel voor toeleiders dat je hiernaast ziet staan.

Wat met ongeruste ouders?

We hebben allemaal een hele intense periode gehad. Het is dan ook niet gek dat ouders er helemaal zeker van willen zijn dat hun kinderen op een veilige manier mee op activiteit of kamp kunnen. Soms kiezen ze ervoor hun kinderen dichtbij te houden en een jaar over te slaan.

Voor ouders

Het is normaal dat jullie, ouders, er zeker van willen zijn dat de kinderen op een veilige manier mee op activiteit of kamp kunnen. Weet dat alle organisaties hun uiterste best doen om met respect voor alle veiligheidsmaatregelen, afgesproken met de virologen én de regering, alles te organiseren. Het hygiënisch materiaal is aangekomen, de plannen zijn gemaakt en de activiteiten zijn voorbereid. Deze zomer wordt het nog eens extra belangrijk dat zoveel mogelijk kinderen en jongeren, met en zonder bijzondere noden, samen kunnen zijn en samen kunnen spelen. We maken dit samen waar met heel het jeugdwerk.

Als je zelf twijfelt aan de maatregelen bij een organisatie, kan je altijd deze FAQ eens nalezen. Ga ook zeker in gesprek met de organisatie in kwestie. Veel organisaties werken vooral met vrijwilligers, hou hier rekening mee, maar weet dat al deze vrijwilligers zichzelf aan de hoogste standaarden onderwerpen deze zomer om alles voor iedereen veilig te houden.

Voor vrijwilligers

Het is niet meer dan normaal dat sommige ouders veel vragen hebben bij de manier waarop jullie organisatie de activiteiten of kamp aanpakken deze zomer. Ze hebben immers het allerbeste met hun kinderen voor en we komen uit een zotte periode. Dat kan des te harder gelden bij ouders met kinderen en jongeren met bijzondere noden of een beperking. Ga daarom in goed gesprek met ouders als ze hun bezorgdheid uitdrukken. Als ouders er toch voor kiezen om hun kind niet mee te laten gaan met jullie organisatie, toon dan respect voor deze beslissing, misschien kan het kind in kwestie wel in samenspraak op een andere manier betrokken worden bij je werking (online, via een brief of op afstand samen spelen of contact hebben)?  

Jeugdwerk voor allen bundelde enkele tips rond omgaan met angst en onzekerheid bij ouders en deelnemers, ga ook daar zeker eens te rade. 

Wat met voorzieningen die hun kinderen en jongeren liever niet laten deelnemen?

Met voorzieningen bedoelen we zowel bijzondere jeugdzorg als verblijven voor kinderen en jongeren met een beperking, zowel in dag- als permanent verblijf. Uiteraard hebben we alle begrip voor de keuze. Ze nemen deze met het welzijn van hun kinderen en jongeren centraal en maken een afgewogen beslissing. Het is wel interessant om over deze beslissing in gesprek te gaan met de voorziening. Geef aan dat je alle respect hebt voor de keuze, en graag wilt begrijpen hoe deze gemaakt werd. Je kan eventueel meegeven op welke manier jullie aan alle maatregelen voldoen.

Op de site van Jeugdwerk Voor Allen vind je terug hoe je een gesprek kan aanpakken met een voorziening. Heb je nog vragen of wil je graag ondersteuning om het gesprek aan te gaan, neem dan zeker contact op.  

Wat kan je doen als organisatie om nog meer kinderen en jongeren jeugdwerk aan te bieden?

  • Houd als dagwerking een aantal plaatsen vrij voor kinderen en jongeren in kwetsbare situaties of die niet op voorhand konden inschrijven. Hoe zit dat dan met de bubbel? Je kan nieuwe kinderen in je bubbel opnemen zolang het maximum over alle dagen de 50 niet overschrijdt.
  • We gaan ervan uit dat alle kinderen en jongeren welkom zijn in jullie werking. Neem dit zeker mee in jullie communicatie. Werk samen met organisaties die ‘andere’ kinderen en jongeren bereiken om jullie aanbod mee te verspreiden. Wil je graag actiever inzetten op het bereiken van een meer diverse groep kinderen en jongeren? Jeugdwerk voor Allen kan jullie ondersteunen, ook tijdens deze ‘speciale zomer’
  • Hebben jullie nog plaatsen over voor jullie activiteiten met overnachting (al dan niet met overnachting)? Neem contact op met een plaatselijke school, de stad of gemeente of een voorziening (bv. bijzondere jeugdzorg of een verblijf voor kinderen en jongeren met een beperking) om te horen of er volgens hen nog kinderen of jongeren een zomeractiviteit zoeken? 

Wat kan je doen als je zelf niet in een organisatie zit maar je wel iets wilt betekenen?

Wil je graag iets doen met kinderen en jongeren deze zomer maar ben je geen deel van een organisatie? Mooi dat je je wilt engageren.

  • Ga eens luisteren bij lokale organisaties: misschien zoeken zij nog extra begeleiding? Ook je lokale stad of gemeente weet misschien wel waar je nog kunt helpen.
  • Ben je student en studeer je een richting zoals sociaal-cultureel werk, pedagogie, open jeugdwerk,… Misschien kan je zelfs in het kader van je studies deze zomer wel iets extra doen. Je kan zelf op zoek naar een organisatie waar je iets kunt betekenen en daar eens over in gesprek gaan met je opleiding.
  • Misschien kan je zelf of met een paar vrienden ook wel jeugdwerk tot bij jongeren zelf brengen? Je kan eens kijken of er lokale organisaties of voorzieningen zijn waarbij je aan de slag kan om bijvoorbeeld een toffe vrijetijdsactiviteit in elkaar te steken voor de jongeren die er verblijven. Corona-proof, uiteraard.
  • Je kan trouwens ook als Tourist voor de Vlaamse Jeugdraad nog heel wat betekenen deze zomer, hier lees je er meer over.

Wat kan je doen als lokaal bestuur?

  • Zorg voor een (digitale of analoge) bundeling van het vrijetijdsaanbod dat plaatsvindt in de gemeente. Zowel eigen aanbod als particulier aanbod. Zo is het aanbod op één centrale plek te raadplegen voor kinderen, jongeren, ouders, begeleiders… Besteed extra aandacht aan het bekend maken van dit aanbod door voorzieningen, thuisbegeleidingsdiensten, vertrouwensfiguren in de buurt aan te spreken.
  • Het kan ook helpen om eventuele hiaten in het aanbod op te sporen om daar vervolgens op in te spelen. Hebben jullie een lijst met aanbod voor kinderen en jongeren? Je kan je altijd baseren op de lijst hierboven.
  • Werken jullie al rond ‘rap op stap’ en de UiTPAS? Wat gebeurt er al van vindplaatsgericht werken in jullie stad of gemeente?
  • Op onze Maak tijd vrij website vind je heel wat tips over de samenwerking met voorzieningen voor kinderen en jongeren.
  • De Vlaamse Regering besliste in juni ook dat er een stevig noodfonds voorzien wordt op lokaal niveau voor cultuur, jeugd en media. Deze middelen geven je misschien wel de kans om beleidsmatig op korte termijn met iets te experimenteren met het oog op latere structurelere keuzes die ten goede komen van de kinderen en jongeren die wonen, spelen, elkaar ontmoeten in jouw gemeente, daar naar school gaan, erlangs fietsen, hobby's beoefenen...Bataljong voorziet heel wat ondersteuning hierrond.

Op zoek naar hoe anderen het aanpakken?

Jeugdwerk Voor Allen organiseert tijdens de zomervakantie enkele uitwisselingsmomenten, hou hun facebookpagina in het oog. Heb je een specifieke vraag, dan brengen ze je in contact met andere soortgelijke organisaties of met organisaties die expertise hebben in het thema waar je vraag in kadert.