[anysurfer.logo]
You are previewing the website. You can switch to the regular view.

Eerste hulp bij vormen van een mening met/van jongeren

Eerste hulp bij vormen van een mening met/van jongeren

Diversiteit

Deze pagina verzamelt inspiratie, methodieken, vormingen die jou of je organisatie verder op weg helpen om met jongeren in dialoog te gaan over thema's gelinkt aan racisme en discriminatie. 

Interessante artikels

  • De kinderrechtencoalitie maakte een publicatie die de effecten van discriminatie en racisme op kinderen op hun psychisch welzijn en ontwikkeling beschrijft.
  • Uit de Marge/CMGJ reageerde op de PANOreportage van Schild en Vrienden door een artikel in Knack.

Methodieken om met jongeren aan de slag te gaan

www.komaf.be

Deze website helpt jou en je organisatie op weg naar een inclusievere jeugdwerking. Je vindt er allerlei tools, methodieken en werkvormen op maat van het jeugdwerk. We behandelen er tal van thema’s die het werken met diverse kinderen en jongeren vergemakkelijkt. Wil je je jeugdwerking laagdrempeliger maken, dan kan je in deze toolbox enkele methodieken terugvinden. Je vindt hier antwoorden terug op onderstaande vragen:

  • Hoe overtuig je je leidinggevende over het belang van diversiteit? Wij geven je enkele tips uit veranderingsmanagement mee.
  • Hoe laat ik meer diverse stemmen aan het woord? Wij geven jouw do’s en don’ts mee.
  • Wat moet ik weten over racisme, intersectionaliteit, vluchtproblematiek, armoede…? We inspireren je over elk van deze thema’s.
Meer specifieke tips over ontmoeting opzetten vind je hier.

Je kan via komaf.be/vorming-info een vorming aanvragen rond haatspraak via onze vormingspartner Tumult. Bekijk zeker hun vormingsaanbod.


Toolbox jeugdwerk tegen racisme

Uit De Marge en Chirojeugd Vlaanderen werkten samen een toolbox uit om het jeugdwerk te begeleiden met handvaten maar ook om een gedeelde visie te creëren over anti-racisme en anti-discriminatie.   

No Hate 

Met No Hate dringen kinderen, jongeren en hun begeleiders in Vlaanderen online en offline haatspraak en haatzaaien terug. Daarvoor sensibiliseert, vormt en ondersteunt het No Hate Speech Platform Vlaanderen jongeren, jeugdwerkers, leerkrachten, ouders, forumbeheerders... om weerbaar te zijn en actie te ondernemen tegen haatspraak. Op de website vind je allerhande nuttige tools en tips

Andere
  • Value the Difference resource pack bevat een aantal downloads met informatie en tools om te werken rond diversiteit.
  • Young People & Extremism resource pack bundelt theoretisch en praktische ondersteuning voor jeugdwerkers, beleidsmakers en educatieve medewerkers om de meer inzicht te krijgen in radicalisering en extremisme. Youth Work against violent radicalisation: Onderzoeksproject van Erasmus+, Salto en de Raad van Europa. Organiseren ook geregeld trainingen, in het najaar van 2019 staat er onder andere een studiebezoek in België op het programma.
  • Het European Solidarity Corps een splinternieuw Europees subsidieprogramma. Met het programma wil de Europese Unie nog meer inzetten op solidariteitsprojecten van en voor jongeren in Europa.
  • Liaisons: is een toolkit dat geweldadig extremisme moet voorkomen door jongereninformatie. Beschikbaar in het engels en frans. Hier komt mogelijks ook een Nederlandse vertaling van.
  • Online Civil Courage Initiative
  • RAN Video over hoe je moeilijke gesprekken kan voeren over radicalisering in het jeugdwerk.