[anysurfer.logo]
You are previewing the website. You can switch to the regular view.

Decretale verankering inspraak Jeugdraad

Decretale verankering inspraak Jeugdraad

Lokaal Jeugdbeleid
jeugdraad

Wat staat er nog in decretale teksten over de jeugdraad? Door de verschillende wijzigingen in de regelgeving rond ondersteuning en organisatie van lokaal jeugdbeleid ontstaat er wel wat verwarring omtrent inspraak van kinderen en jongeren en de jeugdraad de laatste jaren. Hieronder zetten we de belangrijkste zaken op een rijtje.

Jeugddecreet (23 november 2023)

Dit is het belangrijkste decreet wat betreft verankering van de jeugdraad. Het geeft een omschrijving van een jeugdraad en doet dat als volgt:

Een adviesorgaan dat is opgericht om de betrokkenheid en de inspraak van kinderen en jongeren te verzekeren bij de beleidsvoorbereiding, bij de uitwerking van de gemeentelijke dienstverlening en bij de evaluatie ervan, in het bijzonder de voorbereiding en uitvoering van het meerjarenplan van de gemeente.

Daarnaast stelt dit decreet duidelijk in Artikel 48: 

  • De gemeenteraad richt een jeugdraad op of de gemeenteraad erkent een al bestaande jeugdraad. 
  • Het college van burgemeester en schepenen moet aantonen het advies gevraagd te hebben aan de jeugdraad, ten minste bij de opmaak van het meerjarenplan en over andere aangelegenheden die betrekking hebben op het jeugdbeleid.
  • De jeugdraad kan op eigen initiatief advies uitbrengen over alle aangelegenheden die de jeugd betreffen. Dat advies is niet bindend.

Naast een vraagstelling moet een college van burgemeester en schepenen ook motiveren bij een beslissing waarom ze een advies niet of maar gedeeltelijk gevolgd hebben.