[anysurfer.logo]

Virus Buiten Spel

Meer dan ooit werkt het jeugdwerk in de buitenlucht. We verzamelen tips en info over hoe je jouw werking beter kan organiseren in open lucht.

De afgelopen tijd werkten we met heel het jeugdwerk nog veel meer buiten dan ervoor. De komende weken blijven we daar heel hard op in zetten.

Met de maatregelen die voorlopig zijn genomen door de verschillende ministers sport, onderwijs en jeugd, nemen we zoals altijd onze verantwoordelijkheid op om jeugdwerk veilig te blijven organiseren. Zo voorzien we voor kinderen en jongeren de broodnodige ademruimte om met elkaar te spelen, leren, praten: jong te zijn.

Ook buiten zijn we jeugdwerk in hart en nieren, elk op onze eigen manier, goed georganiseerd en altijd met kinderen en jongeren centraal. #jeugdwerkwerkt.

Wat biedt Virus Buiten Spel aan?

We verzamelen op deze pagina informatie over:

 • waar je best rekening mee houdt tijdens je werking in open lucht,
 • tips en advies over hoe je kunt samenwerken met je lokale bestuur om de nodige locaties en materiaal samen te regelen,
 • inspiratie rond activiteiten die je buiten kunt doen en een heleboel plekken waar je speel- en werkideeën kunt vinden.

Veel plezier buiten! Waar houd je best rekening mee?

 • Niet alle jongeren hebben de mogelijkheid om lang buiten te zijn, door een beperking, een gebrek aan de juiste kledij of omwille van andere factoren. Zoek naar redelijke aanpassingen voor alle jongeren door bv. na te denken over de duurtijd van je activiteit, de locatie, de mogelijkheid om bij hevige regen onder beschutting te kunnen staan, de mogelijkheid om sanitair te gebruiken (mits in acht nemen van veiligheidsmaatregelen).

 • Onderzoek voor je aan een activiteit begint waar je deze kunt laten doorgaan. Denk na of de locatie zich leent voor onverwachte weersomstandigheden en de grootte van je groep.

 • Communiceer altijd goed op voorhand naar je groep (begeleiding en deelnemers) wat het plan is en dat de activiteit buiten zal doorgaan. Voorzie indien mogelijk en nodig reservekledij voor wie dit nodig kan hebben.

 • Kijk samen met je lokaal bestuur of andere partners of jullie een locatie kunnen gebruiken of materiaal kunnen lenen zoals een tent of beschutting. Meer informatie daarover vind je hieronder.

 • Je kan je activiteit ook voor een deel op afstand doen (bv. een deur tot deur activiteit) en voor een deel samen fysiek buiten. Zo vermijd je lang buiten zijn in ongeschikte weersomstandigheden en kan je toch een top activiteit uitwerken, veilig en verantwoord volgens de maatregelen. 

Lokale samenwerking, netwerken voor locaties en materiaal

Inspiratie voor spelen en activiteiten

Inspiratie rond digitale activiteiten (in combinatie met fysieke activiteiten)

 • They did whaaat?!
  Globelink en Tumult openden een digitale exporuimte waar je kan rondwandelen vol inspirerende activiteiten van jongeren!

 • Er werd een Online cirkusschool gestart om jongeren trucs te leren van op afstand, digitaal op Youtube. Zo worden jongeren dus fysiek zelf bezig, op afstand, digitaal begeleid.

 • Pimento en hun Quaranteam
  Pimento verzamelde een pak activiteiten die je met je medebegeleiding, team of collega’s kunt doen. Heel wat ideeën zijn zeker ook leuke activiteiten voor jongeren.