[anysurfer.logo]
You are previewing the website. You can switch to the regular view.

Wat weten we vandaag over het uitbreken van de varkenspest?

Wat weten we vandaag over het uitbreken van de varkenspest?

Jeugdwerk   |  9 JANUARI 2019

In oktober brak de varkenspest uit in het Zuiden van de provincie Luxemburg. Tot op heden werd daar door de bevoegde instanties enkel over gecommuniceerd in het kader van bostoegankelijkheid en de jacht. Maar het is wel wel duidelijk dat dit een verbod op de toegang tot bossen en op het organiseren van kampen in een bepaalde zone van de provincie Luxemburg tot gevolg zal hebben voor 2019 (en misschien ook één of meerdere jaren daaropvolgend).

De reden voor deze maatregelen zijn van economische aard. Het is zo dat de varkenspest NIET gevaarlijk is voor de mens, maar dat wij als mens wel een gemakkelijke drager zijn van het virus waardoor een verdere verspreiding dreigt als wij niet uit de getroffen zone worden gebannen. In België en zeker in Vlaanderen is de impact van een verbod op export van varkens bij een verdere verspreiding van het virus immens en ten allen tijde te vermijden.

Wat kunnen we vandaag met zekerheid stellen?

  • De besmette zones breiden zich nog steeds uit. Vandaag, 9 januari 2019, werd dit via officiële communicatie door het kabinet van minister Collin bekendgemaakt (minister van Landbouw, Natuur, Landelijkheid, Toerisme en Sportinfrastructuren in de Waalse Regering). Dat wil zeggen dat er buiten de zone die nu al onder controle staat ook besmette everzwijnen werden gevonden. De uitbreiding zet zich voort naar het Zuiden van het land, dus voor de jeugdkampen blijft de impact van deze extra uitbreiding voorlopig beperkt.
  • Jeugdkampen en de maatregelen die daarrond worden genomen vallen buiten de bevoegdheden van minister Collin. Het is provinciegouverneur van Luxemburg, Olivier Schmitz, die op dit moment de laatste hand legt aan het opstellen van regelgeving dat de organisatie van jeugdkampen in een bepaalde regio voor de komende zomer verbiedt. De besluitvorming wordt vermoedelijk wat bemoeilijkt door het steeds uitbreiden van de besmette zones. De officiële maatregelen i.v.m. jeugdkampen zullen binnen de week genomen worden door gouverneur Schmitz. Dat heeft zijn kabinetschef ons vandaag telefonisch bevestigd.
  • De maatregelen die nu al genomen zijn en wel van minister Collin komen (zie infobrochure in bijlage), hebben betrekking op toegang tot bossen, voederen van dieren, jacht, etc. Wij hebben op dit moment contact met het kabinet van minister Collin en het kabinet van gouverneur Schmitz. Van zodra we officiële maatregelen of informatie krijgen die van toepassing zijn op het jeugdwerk zullen we hierover communiceren.