[anysurfer.logo]
You are previewing the website. You can switch to the regular view.

Wat hebben youthwork@pride & de gemeenteraadsverkiezingen met elkaar te maken?

Wat hebben youthwork@pride & de gemeenteraadsverkiezingen met elkaar te maken?

Jeugdwerk   |  7 MEI 2018

 Elk jaar trekt een karavaan van mensen door de Brusselse straten voor de Belgian Pride Parade. Deze parade wordt georganiseerd rond de Internationale Dag tegen Holebi- en Transfobie. Sinds enkele jaren maakt het verzameld jeugdwerk hier een stevig statement door niet alleen mee te feesten, maar door zelf deel uit te maken van deze optocht. Zo toont het jeugdwerk dat jeugdwerk een plek is waar iedereen zichzelf moet kunnen zijn: ongeacht seksuele oriëntatie, genderidentiteit of genderexpressie. Het thema van de pride dit jaar is: Your local power! 

  • Feest samen met het jeugdwerk in de Youthwork@Pride. Trek je bewegingskledij aan en kom op 19 mei naar Brussel. De parade start om 14u. Meer info vind je op het facebookevent van Youthwork@Pride
  • Vorig jaar ging Greet van de Vlaamse Jeugdraad naar de pride. Ze kwam vol energie terug en schreef daar deze blog over.
  • Vind jij diversiteit in/en het jeugdwerk belangrijk? Kom dan zeker ook eens langs op de werkgroep diversiteit van de Vlaamse Jeugdraad en denk mee na hoe we met jongeren & jeugdwerkers onze beleidsmakers kunnen inspireren.

Your local power: wat kunnen lokale beleidsmakers doen?

De pride richt zijn pijlen dit jaar ook expliciet op lokale beleidsmakers. In volle voorbereiding naar de gemeenteraadsverkiezingen vraagt de pride zich af: wat doen lokale beleidsmakers om het verschil te maken? Wat doen zij voor diversiteit in het dagelijks leven? Met de slogan ‘Your Local Power!’ willen ze gemeente- en stadsbesturen aanzetten om een expliciet en geïntegreerd lokaal LGBTI+ beleid te voeren.

Zo veel jong geweld die met een positief appel naar beleidsmakers trekken: daar kunnen we als De Ambrassade enkel maar trots over zijn.

  • Meer weten hierover over 'Your local power'? www.pride.be
  • Meer weten over de gemeenteraadsverkiezingen? Wil je als jongere ook je stem laten horen bij beleidsmakers maar je weet niet goed hoe dat moet? Op Debattle.be vind je gratis en voor niets inspiratie om aan de slag te gaan. www.debattle.be

Waarom doet het jeugdwerk mee aan de pride?

Het jeugdwerk is een plaats waar jongeren elkaar kunnen ontmoeten en zichzelf kunnen ontplooien. Het is belangrijk dat dit een veilige omgeving is waar iedereen echt zichzelf kan zijn. Ook jongeren die zich niet kunnen vinden in de hetero- en/of gendernormen, zoals holebi- en transgenderjongeren. Youthwork@Pride roep op om binnen jeugdverenigingen extra in te zetten op het bestrijden van verschillende vormen van discriminatie, waaronder elke vorm van holebi- en transfobie en te zorgen voor een holebivriendelijke en genderbewuste omgeving. Gelukkig zijn heel veel jeugdverenigingen hier al heel goed mee bezig. Toch is er nog vaak sprake van zelfuitsluiting waarbij holebi- en transgenderjongeren niet naar een jeugdvereniging (durven) gaan omdat ze schrik hebben dat ze worden gepest of uitgesloten. Door initiatieven zoals Youthwork@Pride willen ze de misvattingen doorbreken en expliciet tonen iedereen welkom is. Youthwork@Pride is een samenwerking tussen Karavaan, KSA, No Hate, FOS Open Scouting, Wel Jong Niet Hetero, Vlaamse Dienst Speelplein, Formaat, Bizon, AFS, Globelink, Krunsj, Bouworde Vlaanderen, KLJ, De Ambrassade, JINT, JNM, StampMedia, Chiro, Kriskras en Scouts en Gidsen Vlaanderen.