[anysurfer.logo]

Verover de ruimte

Verover de ruimte

Jeugdwerk   |  30 JUNI 2020

Verover De Ruimte!

Het zijn op zijn zachtst gezegd bijzondere tijden en meer dan ooit zijn we gebonden aan ons kot en onze buurt. De afgelopen weken gingen we massaal te voet of met de fiets op verkenning dicht bij huis. We ontdekten nieuwe groene plekjes, de luchtkwaliteit steeg en de stilte werd weer hoorbaar. So far so good!

Maar helaas hinkt onze ruimtelijke ordening nog wat achterop en onze infrastructuur is op veel plaatsen nog helemaal niet aangepast aan onze nieuwe noden en wensen. Hoog tijd dus voor actie.

Platform

Met het platform ‘Verover de Ruimte’ willen heel wat organisaties uit diverse sectoren het gebrek aan (be)leefbare publieke ruimte aankaarten. Verover met ons mee! Ga met je bubbel aan de slag en beeld op papier of digitaal uit waar jij graag (meer) ruimte voor zou krijgen. Tag hierbij je gemeente of stad en vermeld #veroverderuimte. Deel je ideeën met vrienden, familie, collega’s en daag hen uit om hetzelfde te doen. Het platform verzamelt alle ideeën en overhandigt ze eind juni aan jouw lokaal bestuur.

  • Druk de poster af en hang jouw getekende, geschilderde of geschreven veroverplannen aan het raam! Maak er ook een foto van en deel die op Facebook of Instagram met de vermelding #veroverderuimte of mail het door naar info@duurzame-mobiliteit.be
  • Post jouw veroverplannen aan de hand van een filmpje, foto of slogan op jouw tijdlijn met de vermelding #veroverderuimte en schud jouw stad of gemeente wakker door hen te taggen (bijvoorbeeld @stadgent of @Erps-Kwerps).
  • Geef via het webformulier aan welke plek in jouw stad of gemeente dringend moet worden aangepakt of heringericht.
  • Inspiratie nodig? Neem een kijkje op de website van duurzame mobiliteit:

Partnerschap

Met de coronacrisis is het belang van voldoende (jeugd)ruimte voor kinderen en jongeren meer dan ooit in de picture gekomen. In de exitstrategie jeugdruimte van eind mei, pleiten we samen met de jeugdsector o.a. voor meer jeugdruimte via openstelling van publieke en gedeeld gebruik van plekken. We ijveren voor een duurzame jeugdruimtebeleid na Corona die kinderen en jongeren voldoende kansen en uitdagingen geeft om jong te zijn, te spelen, elkaar te ontmoeten én zich veilig te verplaatsen naar, van en tussen die verschillende jeugdplekken. Logisch dus dat we met De Ambrassade deze campagne “Verover de ruimte”, die pleit voor meer kwaliteitsvolle publieke ruimte, ondersteunen.

Welke plekken komen in aanmerking in de omgeving van jullie werking om de buurt veiliger te maken voor kinderen en jongeren? Geef al jullie goede ideeën door via het webformulier. #veroverderuimte