[anysurfer.logo]

Ooit iemand gepest? Bel gratis en anoniem naar 0800 132 86!

Ooit iemand gepest? Bel gratis en anoniem naar 0800 132 86!

Jeugdinformatie   |  13 FEBRUARI 2020

Ooit iemand gepest? Bel gratis en anoniem naar 0800 132 86! 

Op 14 februari start de 15e Vlaamse Week tegen Pesten. No-nonsense jongereninformatiemerk WAT WAT richt samen met het Vlaams Netwerk Kies Kleur tegen Pesten de pijlen tegen pesten met een campagne voor jongeren van 12 tot 18 jaar. 

WAT WAT geeft tijdens deze Week tegen Pesten het woord aan de pesters. Dit via een gratis en anonieme telefoonlijn waar we getuigenissen verzamelen van pesters en ex-pesters.

Alle Vlaamse jongeren die ooit gepest hebben kunnen gratis en anoniem bellen naar 0800 132 86 om daar hun eigen verhaal te delen. WAT WAT moedigt hen aan om na te denken over waarom ze ooit gepest hebben en vooral ook te vertellen over wat hen heeft doen stoppen. De verhalen die binnenkomen op de telefoonlijn tegen pesten deelt WAT WAT via @watwat_jijweet op Instagram zodat jongeren meer inzicht krijgen in waarom pesters écht pesten. Want stoppen met pesten of reageren op pesten lukt beter als je begrijpt waarom. 

Naast de herkenbare verhalen zetten we in op anti-pesttips en delen we 4 stappen om te stoppen met pesten.

 • 1. Ben ik een pester? Denk even na bij jezelf. Kwets je altijd opnieuw dezelfde persoon? Niet één keer, maar keer op keer. Ook als die aangeeft dat die het niet leuk vindt? Voel je je machtiger dan die persoon?
 • 2. Waarom pest ik? Waarom kies je ervoor om een ander te pesten? Wat win jij erbij? Waarom heb je het pesten nodig om je goed te voelen?
 • 3. Ik praat erover. Weet je of je pest en waarom je pest? Praat er dan over met iemand anders. Zeg wat er in je omgaat en wat jou kan helpen om te stoppen met pesten.
 • 4. Ik maak het goed. Bied je excuses aan de gepeste. Laat zien dat de ander je opnieuw kan vertrouwen.  
Een knipoog naar de STIP IT-campagne van Ketnet in een grown-up versie op maat van tieners. WAT WAT toont met deze campagne begrip voor pesters zonder hen te veroordelen, maar maakt meteen ook duidelijk dat pestgedrag niet oké is.

De telefoonlijn van WAT WAT tegen pesten is 24/7 bereikbaar van 14 tot en met 21 februari. Gratis en anoniem op 0800 132 86.

Volg de hele campagne tijdens de Week tegen Pesten op Instagram via @watwat_jijweet! #jijweet #watwat #tegenpesten 


Meer weten over WAT WAT tegen pesten? Contacteer Emma Daeleman. 
Benieuwd naar andere campagnes van WAT WAT? Vorig jaar richtte WAT WAT zich ook tegen pesten met straffe getuigenissen van pestslachtoffers. In 2019 lanceerde WAT WAT straffe themacampagnes met DPG Media over verkiezingen, Studio Brussel over seks en wtFOCK over coming out, drugs, mental health en nog veel meer jongerenthema's.  

Emma          Daeleman
Emma Daeleman
 • Campagnemanager WAT WAT