[anysurfer.logo]

Ontdek de winnaars van de wedstrijd 'Pesten, check it out'

Ontdek de winnaars van de wedstrijd 'Pesten, check it out'

Jeugdwerk   |  25 FEBRUARI 2020

Tumult vzw, jeugdorganisatie met vormingen rond pesten en via het Vlaams Netwerk Kies Kleur tegen Pesten trekker van de Vlaamse Week tegen Pesten, maakt op de laatste dag van de Vlaamse Week tegen Pesten (21 februari) de winnaars bekend van haar prijzen voor lokale jeugdverenigingen uit jeugdwerk en sport: ‘Pesten, check it out’.

Tot zondag 9 februari konden zij door het invullen van een checklist vertellen hoe ze pesten proberen te voorkomen en aan te pakken in hun groep. Het doel van de wedstrijd is het belonen van mooi werk. Maar we willen jeugdverenigingen ook aan het denken zetten en ontdekken welke goede praktijken tegen pesten er bestaan. 

Voetbalclub, Scouts, zwemclub, Chiro, KLJ, frisbeeclub, KSA, Jeugd Rode Kruis, … de inzendingen waren zeer divers. Uit de 39 inzendingen koos de jury, samengesteld uit alle hoeken van het jeugdwerk, een 1ste, 2de en 3de plaats. 

De winnaars

De uitslag voor lokaal jeugdwerk en sport:

1. Speelplein Kriebels uit Berlaar wint €1.000 (hoofdprijs): Speelplein Kriebels heeft heel wat goede praktijken tegen pesten in huis. En ze vielen de jury vooral op door hun grote bewustzijn over wat ze waarom doen. De meest in het oog springende praktijk is allicht de PINC, een animator die specifiek oog heeft voor het welbevinden van de kinderen én de animatoren. Door een herkenbare roze/pink t-shirt weten de kinderen dat ze bij hem/haar terechtkunnen.

2. Chirojongens Heist-Centrum uit Heist-op-den-Berg wint €500

3. 210e FOS Open Scouting Dakota’s uit Bredene wint €500 

Waarom een prijs tegen pesten in de vrije tijd?

Pesten stopt niet aan de schoolpoort. Het zet zich vaak voort in de online leefwereld, maar het doet zich ook voor in de vrijetijdsbestedingen van kinderen en jongeren. Het Vlaams Netwerk Kies Kleur tegen Pesten, waar Tumult lid van is, trekt de Vlaamse Week tegen Pesten daarom al enkele jaren bewust breder dan enkel de schoolse context. 

Van hobby veranderen is voor een slachtoffer soms makkelijker dan van school veranderen, maar het zou vanzelfsprekend moeten zijn dat elk kind in zijn eigen buurt zijn eigen favoriete hobby kan beoefenen. Daarom is het zo belangrijk dat ook de begeleiding in jeugdwerk en sport aandacht heeft voor preventie en aanpak van pesten.

Deelnemen aan de prijs van 2021 kan nu al: tumult.be/checkitout