[anysurfer.logo]

‘Kunnen zijn wie je bent’: EDUbox maakt thema identiteit bespreekbaar in de klas

‘Kunnen zijn wie je bent’: EDUbox maakt thema identiteit bespreekbaar in de klas

Jeugdwerk   |  23 NOVEMBER 2021

Van 18 tot 24 december gaat De Warmste Week door. Dit jaar zetten jongeren hun schouders onder de VRT-solidariteitsactie en is De Ambrassade partner.

De week staat dit jaar in het teken van ‘kunnen zijn wie je bent’, een thema dat 7 op de 10 Vlaamse jongeren heel belangrijk vindt. Want jezelf kunnen zijn, dat verdient iedereen.

Maandag 22 november lanceerde de VRT de ‘EDUbox Identiteit: kunnen zijn wie je bent’ om het thema bespreekbaar te maken in de klas. Het educatief en interactief lespakket kwam tot stand in samenwerking met De Warmste week, ons jongereninformatieplatform WAT WAT, onze jongerenapp Waddist, Mediawijs en Tumult. 

Over nuance en verbinding

In deze EDUbox bespreek je samen met jongeren het thema identiteit, hoe ons zelfbeeld wordt gevormd en welke factoren een impact hebben op de manier waarop we naar onszelf kijken. Iedereen doorloopt dat proces, maar het loopt niet bij iedereen van een leien dakje. Wat als je het moeilijk vindt om jezelf te zijn?

We hebben allemaal bepaalde referentiekaders en krijgen al eens te maken met stereotypen en labels. Identiteitsvorming is dus een verhaal van iedereen, van jong en oud. Deze EDUbox focust op nuance en verbinding. Want door verbinding te maken met anderen, met muziek, met sport, … ontwikkel je je identiteit en kan je beter jezelf zijn. Tegelijkertijd krijg je meer begrip voor anderen.   

'Kunnen zijn wie je bent’ in de klas

Dit kant-en-klaar lespakket geeft leerkrachten de kans om het thema identiteit op een veilige en comfortabele manier te bespreken in de klas. Concreet bestaat de EDUbox uit vijf delen, die je samen met je leerlingen in maximum twee lesuren kan doorlopen. De jongeren krijgen stap voor stap meer inzicht in het proces van hun identiteitsontwikkeling.

  1. De jongeren nemen eerst hun eigen zelfbeeld onder de loep. Kawtar Ehlalouch (24), Stéphan Tanganagba (23) en andere DWW-ambassadeurs vertellen over zichzelf en hun verschillende deelidentiteiten.

  2. Vervolgens komen de leerlingen te weten wat identiteit is. Ze verkennen de factoren die je identiteit bepalen en leren de functies ervan kennen. Maar wat als je niet volledig jezelf kan zijn? Hoe pak je dit aan en bij wie kan je terecht? Onderwijsconsulent, gespecialiseerd in identiteit en diversiteit, Steffie De Baerdemaeker legt het helder uit in twee video’s.

  3. In het derde deel gaan de leerlingen aan de slag met REFLECTOR, een foto-app waarmee ze zichzelf in beelden kunnen uitdrukken. De foto’s worden klassikaal getoond en besproken. Iedereen is uniek, kijkt door zijn/haar/hun bril vanuit het eigen referentiekader. De verschillende foto’s brengen het klasgesprek over diversiteit en identiteit op gang.

  4. Het vierde deel behandelt een ander relevant aspect van het thema: de online identiteit. Dit hoofdstuk laat leerlingen nadenken over wie ze (willen) zijn op sociale media en welke impact deze media hebben op hun identiteit.

  5. In het vijfde deel ontdekken de jongeren een aantal interessante tools die ze kunnen raadplegen wanneer ze met vragen of problemen zitten.

De EDUbox eindigt met een hoopvolle boodschap: iedereen doorloopt dit proces. Identiteit is een verhaal van iedereen. Want hoe wij naar een ander kijken, bepaalt mee hoe deze persoon zich voelt en zich gedraagt. En hoe iemand anders ons behandelt, bepaalt mee hoe sterk we onszelf kunnen zijn. Iedereen verdient het om te kunnen zijn wie die is. Laten we daar samen voor zorgen.  

Aan de slag met de EDUbox

De ‘EDUbox Identiteit’ is beschikbaar als downloadbare PDF en als interactieve webversie, ideaal lesmateriaal voor zelfstandig groepswerk in de klas. De EDUbox bevat een stuk theorie, praktijkoefeningen en opdrachten. Hij is ook gekoppeld aan een uitgebreid digitaal luik met audiovisueel materiaal. Leerkrachten krijgen zo een mix van didactische tools aangereikt om het onderwerp bespreekbaar te maken in de klas.

EDUbox is een educatief en interactief concept van VRT om jongeren te laten kennismaken met één bepaald maatschappelijk thema. Elke EDUbox is gemaakt op maat van leerlingen van het secundair onderwijs.

VRT en De Ambrassade werkten eerder al samen aan de EDUbox sociale media.