[anysurfer.logo]
You are previewing the website. You can switch to the regular view.

Informatienoden jongeren met een vluchtverhaal

Informatienoden jongeren met een vluchtverhaal

Jeugdinformatie   |  18 SEPTEMBER 2022

Hoe kan je je jonge vluchtelingen ondersteunen rond hun informatienoden? Deze vraag klonk dit jaar niet enkel bij De Ambrassade of binnen jouw organisatie. Over heel Europa stelden organisaties met een jeugdinformatie-opdracht zich deze vraag. 

De Ambrassade maakt deel uit van het ERYICA-netwerk: European Youth information & counseling agency. Op 30 september 2022 organiseert ERYICA een online netwerkmoment (11-13u). Ze stellen er de resultaten voor van een Europese survey rond de infonoden, verwachtingen en interesses van jonge vluchtelingen uit Oekraïne. 

Na de voorstelling van het onderzoek worden ook een aantal 'good practices' voorgesteld van organisaties die vandaag al met jonge vluchtelingen werken. 

Wil je graag deelnemen? Dan kan dat. Het netwerk van De Ambrassade maakt automatisch ook deel uit van ERYICA. Vind hier de volledige agenda en de inschrijvingslink. 

Vragen van jonge vluchtelingen in Vlaanderen en Brussel

Ook De Ambrassade ging op zoek naar hoe we jongeren met een vluchtverhaal hier beter kunnen ondersteunen in hun infonoden. We gingen in gesprek met onderzoekers, OKAN-klassen en hun leerkrachten, expertorganisaties Fedasil, Tumult, Vluchtelingenwerk Vlaanderen, Agentschap Integratie en Inburgering en jongeren binnen hun werkingen. De meest voorkomende vragen van deze diverse groep jongeren?

 • Hoe haal ik mijn rijbewijs?
 • Wat kan ik doen tijdens het weekend/in mijn vrije tijd?
 • Hoe kan ik geld verdienen?
 • Waar kan ik leeftijdsgenoten ontmoeten? Hoe kan ik vrienden maken?
 • Hoe vind ik een betaalbare woning?

Kortom: vragen over jong zijn. De komende maanden gaat jongereninformatieplatform WAT WAT concreet aan de slag met deze infonoden. Op watwat.be en via onze WAT WAT socials zorgen we samen met onze partners & expertorganisaties voor toegankelijke, correcte informatie op hun maat. To be continued! 

Vragen over dit project? Neem contact op met Felien:

Felien          Dekorte
Felien Dekorte
 • Medewerker partners & projecten WAT WAT