[anysurfer.logo]

Hoe zit het met jeugdwerkactiviteiten op school?

Hoe zit het met jeugdwerkactiviteiten op school?

Jeugdwerk   |  31 AUGUSTUS 2020

Hoe zit het met jeugdwerkactiviteiten op school?

Hoera, alle kinderen en jongeren mogen starten aan hun nieuwe schooljaar op school op 1 september! Het schooljaar start in pandemiefase "geel met grote waakzaamheid". Deze kleurcode is een aanduiding van de inschatting van de risico's en de bijhorende maatregelen om samen tegen het Coronavirus te strijden.

Enkel in gemeenten waar de pandemiesituatie acuut is, kan worden overgeschakeld naar fase oranje. Per fase en code zijn er verschillende maatregelen toegewezen. Wat betekent dit voor jeugdwerkers die vaak samenwerken met scholen? Je vindt meer informatie hieronder en op Cultuurkuur.be.

Mag ik op school een workshop, vorming, activiteit les of voordracht geven of begeleiden?

  • Als gever van workshops, vormingen enz. hoor je tot de lijst van essentiële derden voor het onderwijs.
  • In het buitengewoon en gewoon basisonderwijs mag je dan ook op een school werken in elke fase, uiteraard mits volgen van de veiligheidsvoorschriften. Er kan ook gevraagd worden om het aantal personen te beperken.
  • In het secundair onderwijs blijf je ook welkom als essentiële derde in elke fase, uiteraard mits maatregelen, al kan ook hier gevraagd worden om de aanwezigheid te beperken.
  • Hier vind je de draaiboeken voor andere onderwijsvormen.
Mag een klas op uitstap met of naar je organisatie?

  • In code geel kan dit voor het basisonderwijs, uiteraard mits volgen van de maatregelen. In het secundair onderwijs is dit niet mogelijk.
  • In code oranje en rood zijn uitstappen ook voor basisonderwijs niet mogelijk.
Wat met dynamoPROJECTEN?

Deze vallen ook onder de essentiële derden-regel, en kunnen dus doorgaan. Aarzel dus niet om een dynamoPROJECT in te dienen voor de ronde van 15 november 2020.

Impact op jeugdwerkorganisaties en overleg met het Ministerie Onderwijs

We weten dat jullie als organisaties, ondanks de mogelijkheden, nog heel wat impact ondervinden van deze maatregelen om o.a. aan alle maatregelen te voldoen. We blijven in overleg met Onderwijs over de mogelijkheden voor derden, het aftoetsen van de verschillende kleurcodes en maatregelen en houden jullie hiervan op de hoogte.