[anysurfer.logo]

Doe mee aan de mars tegen racisme in je buurt op zondag 19 maart

Doe mee aan de mars tegen racisme in je buurt op zondag 19 maart

Jeugdwerk   |  19 FEBRUARI 2023
Mars tegen racisme

Naar aanleiding van de internationale dag tegen racisme en discriminatie, roept De Ambrassade vanuit het project Komaf op, om op zondag 19 maart deel te nemen aan de manifestatie in je buurt. Als jeugdwerk, willen we mee onze stem laten horen, dat we ons niet laten verdelen door racisme en discriminerende maatregelen en dat we blijven strijden voor een samenleving waar iedereen op gelijke voet meetelt. 


Wat?

Op zondag 19 maart 2023 organiseert Platform 21/03 in heel het land acties tegen racisme, naar aanleiding van de internationale dag tegen racisme die plaatsvindt op 21 maart. 

Het belang om op te komen tegen racisme en discriminatie

Kinderen en jongeren met een andere nationaliteit of zonder wettige verblijfsdocumenten, genieten nog steeds niet dezelfde basisrechten of bescherming door onze overheid. We zien dit dagelijks in de media, denk maar aan de vluchteling-opvangcrisis

Omwille van huidskleur, afkomst of godsdienst, wordt verschillende kinderen en jongeren hun recht op kwaliteitsvolle arbeid, onderwijs of (sociale) woning ontzegd. 

 Racisme en discriminatie ontnemen kinderen en jongeren de mogelijkheid om zich volwaardig te ontwikkelen, als persoon, maar ook om bij te dragen en zich deel te voelen van de samenleving.  

Waarom meedoen?

1. Het jeugdwerk is een plek waar elk kind en elke jongere welkom is 


Het jeugdwerk wil een plek zijn waar alle kinderen en jongeren zich welkom voelen, zichzelf kunnen zijn en zich kunnen ontplooien. Racisme en discriminatie hebben een grote impact op hun ontwikkeling en zorgen voor kwetsingen op korte termijn en kwetsuren op lange termijn. Het jeugdwerk is dan ook een belangrijke maatschappelijke actor in de strijd tegen racisme en discriminatie. 

2. Het jeugdwerk als draagvlak om racisme aan te pakken 

Het jeugdwerk engageerde zich onder leiding van Chirojeugd Vlaanderen en Uit De Marge om een gedragen visie tegen racisme in het jeugdwerk uit te werken en deze in de praktijk om te zetten via vorming en tools, op maat van jeugdwerkers en vrijwilligers. De jeugd wil een draagvlak creëren om racisme aan te pakken door middel van getuigenissen van kinderen en jongeren. 

3. We keuren racisme en discriminatie af 

Discriminatie en racisme zijn een dagelijkse realiteit voor steeds meer kinderen en jongeren. We keuren elke vorm van racisme af en willen racisme en discriminatie – zowel binnen de jeugdsector als daarbuiten – aanpakken. 

Stap mee op de dag tegen racisme

De stem van het jeugdwerk kan een verschil maken in de strijd tegen ongelijkheid, discriminatie en racisme. Hierbij vertrekken we vanuit een bezorgdheid voor alle kinderen en jongeren. 

Daarom komen we op zondag 19 maart 2023 samen in actie. Laat ons met het jeugdwerk op die plekken verzamelen en meestrijden voor gelijke rechten voor iedereen en een plek waar elk kind en elke jongere thuishoort zonder dat die met enige vorm van discriminatie of racisme te maken moet hebben.  

Praktisch

 • In Antwerpen in Borgerhout om 14u op het Willibrordusplein met een geanimeerde optocht.
  Volg alle updates van deze actie op dit Facebook-evenement.

 • In Brussel om 14u op de Kunstberg en het Albertinaplein met een manifestatie.
  Volg alle updates van deze actie op dit Facebook-evenement.

 • In Ieper om 14u op het Stationsplein met een actie.
  Volg alle updates van deze actie op dit Facebook-evenement

 • In Kortrijk om 14u op het Stationsplein met een optocht tot de Grote Markt en moment om verhalen te delen en silent disco.
  Volg alle updates van deze actie op dit Facebook-evenement.  

 • In Oostende om 14u15 op het Wapenplein met billenkarren (go-car) tocht.
  Volg alle updates van deze actie op dit Facebook-evenement

 • In Brugge om 13u30 op de Burg met een optocht.
  Volg alle update van deze actie op dit Facebook-evenement.

 • In Genk vanaf 14u op Rondpunt 26 vol workshops gericht op jongeren en een podium voor jong talent.

 • In Leuven om 14u30 op het Ladeuzeplein
  Volg alle updates van deze actie op dit Facebook-evenement

 • In Gent om 14u aan het Miriam Makebaplein met een tocht naar het centrum en sprekersavond in Viernulvier.
   V
  olg alle updates van deze actie op dit Facebook-evenement