[anysurfer.logo]
You are previewing the website. You can switch to the regular view.

Dit was Hallo Minister! 2024

Dit was Hallo Minister! 2024

Jeugdbeleid   |  26 SEPTEMBER 2024
Hallo Minister! 2024

Op 20 september 2024 verzamelden 120 jeugdwerkers, jongeren, beleidsmakers en medewerkers van de Vlaamse overheid in de KVS voor de tweede editie van Hallo Minister!. Helaas was er ook deze keer nog geen nieuwe minister van Jeugd gekend, maar dat belette ons niet om alle aanwezigen onder te dompelen in een inspirerende namiddag over sterk jeugdwerk, stevig jeugdbeleid en straffe jeugdinformatie. 

En dat deden we met een binnenkomer van formaat: zes jongeren van Jeugdtheater Larf! lieten ons binnenkijken in hun hoofden, hun dromen en hun bekommernissen. Met een zelfgemaakt theaterstuk maakten ze aan iedereen duidelijk hoe divers kinderen en jongeren én hun noden in Vlaanderen en Brussel zijn

Met Anna Roos, de voorzitter van de Vlaamse Jeugdraad, en Benjamin Dalle, ontslagnemend minister van Jeugd, blikten we terug op de afgelopen legislatuur. De minister sprak met veel lof over het jeugdwerk in Vlaanderen, volgens hem het sterkste in Europa. 


Hij keek met veel liefde voor onze sector terug naar zijn mandaat als minister van Jeugd, en roept iedereen op om nog meer werk te maken van een sterk en divers jeugdwerk.

“We hebben het sterkste, meest waardevolle jeugdwerk in Europa, met de meeste vrijwilligers. Ik wil iedereen oproepen om de diversiteit in het jeugdwerk nog meer uit te breiden"

En we keken ook vooruit, want we vroegen minister Dalle naar zijn advies voor de volgende minister van Jeugd: "Ik zou de volgende minister willen aanraden om samen te werken, te luisteren naar kinderen en jongeren en te werken vanuit vertrouwen, om zo regelgeving en bureaucratie voor kinderen en jongeren te verminderen."


De Vlaamse Jeugdraad maakte ook van het moment gebruik om de minister in de bloemetjes (of beter, de vlammetjes) te zetten en te bedanken voor de samenwerking en drukte hem op het hart om het vuur voor kinderen en jongeren in Vlaanderen en Brussel hevig brandend te houden in z'n nieuwe functie.


Nadien kropen we met z'n allen de (fictieve) trein op, die ons meenam doorheen het jeugdwerklandschap. In verschillende treincoupés werd hevig samengewerkt om met magneetpoëzie een gedicht over de betekenis van jeugdwerk te vormen. Dat leverde 20 inspirerende en mooie gedichten op.

Ook al was er nog geen nieuwe minister, toch konden beleidsmakers niet ontbreken op Hallo Minister!. Zes Vlaamse parlementsleden uit de Commissie Jeugd tekenden present: 

  • Karim Bachar (Vooruit)
  • Stephanie D'Hose (Open VLD)
  • Bram Jacques (Groen)
  • Freya Perdaens (N-VA)
  • Onno Vandewalle (PVDA)
  • Peter Van Rompuy (CD&V)

Zij kregen de kans om stelling in te nemen en kleur te bekennen over zes belangrijke thema's

  • Vrijwillig engagement
  • Digitale leefwereld
  • Mentaal welzijn
  • Jeugdinfrastructuur
  • De stem van kinderen en jongeren
  • Kruispunten

Deze thema's kwamen uit het Congres Jeugdwerkwerkt van vorig jaar, en werden elk door een jeugdwerker toegelicht vanuit hun eigen context, expertise of beleving. 

Met behulp van robots, gemaakt door jongeren van Link in de Kabel, toonden de parlementsleden in welke mate ze het eens of oneens waren met de stelling. Dat leverde zowel grappige als spannende momenten op. Op enkele kleine botsingen na raakten er geen robots of beleidsmakers gewond tijdens het debat, en alle robots raakten heelhuids terug thuis. 

Uiteraard kon ook onze kersverse directeur Katrien niet ontbreken. Zij sloot Hallo Minister! en haar eerste werkweek bij De Ambrassade af en nodigde iedereen uit op Ambras Terras om het werkjaar echt te openen.