[anysurfer.logo]

Debattle: Wat nu?

Debattle: Wat nu?

Jeugdbeleid   |  15 NOVEMBER 2018

Jongeren liggen wél wakker van verkiezingen

Dit kopte Het Belang van Limburg op 28 september 2018 naar aanleiding van een Debattle die zou plaatsvinden in Sint-Truiden. En zo is gebleken:
Samen met VVJ slaagde De Ambrassade erin om jongeren via het Debattle-project doorheen de jungle van de gemeenteraadsverkiezingen te gidsen. Om hen te informeren, te sensibiliseren en te activeren om hun frisse plannen en stiekeme bezorgdheden over de toekomst van hun geliefde stad of gemeente met politici te delen. 

Vlaanderen werd getroffen door ijzersterke standpunten en vlijmscherpe meningen in een storm van 153 Debattles. Duizenden jongeren gingen in debat met lokale politici in een veelvoud aan leuke en vernieuwende debatvormen. Met o.a. speeddates, aftelklokjes, live verkiezingen en oh ja, ook een boksring, haalden jongeren de beleidsmakers echt uit hun comfortzone. 

Debattle foto

Er waren heel wat hete hangijzers. Uit analyse blijkt dat er tijdens Debattle vooral werd gestreden voor:

  • verkeersveiligheid
  • meer en betere jeugdinfrastructuur
  • beter lokaal jeugdbeleid
  • meer (groene) speelruimte 
  • meer inspraak en beleidsparticipatie van kinderen en jongeren


Je zou kunnen denken dat met 14 oktober 2018, het Debattleproject op z’n einde loopt. Niets is minder waar! Nu begint het echte werk. Terwijl politici broeden op bestuursakkoorden, staan jongeren opnieuw te wapperen met hun frisse ideeën en staan ze paraat om mee na te denken over toekomstplannen. Laat dit vooral een uitgestoken hand zijn en de start van een participatief traject waarbij jongeren samen met beleidsmakers schrijven aan nieuwe kindvriendelijke meerjarenplannen. Op naar een sterk lokaal jeugdbeleid in zoveel mogelijk steden en gemeentes in Vlaanderen! 

Benieuwd hoe te wegen op die meerjarenplannen? Bekijk dan zeker missie 5 van Debattle (online eind november 2018)