[anysurfer.logo]
You are previewing the website. You can switch to the regular view.

Corona virus: waar moet jouw organisatie op letten?

Corona virus: waar moet jouw organisatie op letten?

Jeugdwerk   |  12 MAART 2020
Geüpdatet op 13 maart, 14u00


Je kan er niet omheen: ook in ons land zijn intussen enkele mensen besmet met het corona virus. 

Sinds 10 maart gelden er nieuwe richtlijnen (fase 2) voor de hele bevolking. Die gaan verder dan de eerder aangekondigde individuele hygiënische voorzorgsmaatregelen (fase 1).

Net als velen, volgen wij het nieuws op de voet en willen we het jeugdwerk zo goed mogelijk ondersteunen in waar je op moet letten tijdens je activiteiten, kampen en opleidingen om mogelijke besmettingen tegen te gaan. 

Als er maatregelen komen specifiek voor jeugdwerkorganisaties, dan zullen wij de organisaties hiervan zo goed en zo snel mogelijk op de hoogte brengen. 

Op dit moment zijn er echter geen specifieke maatregelen voor het jeugdwerk. We raden wel aan om een kijkje te nemen op de website van de Vlaamse overheid, waar je alle algemene preventieve maatregelen kan terugvinden. Deze kan je al toepassen in je werking, om het virus een stapje voor te zijn. 


7 criteria van de FOD volksgezondheid

Verder kan je je ook baseren op de 7 criteria de FOD volksgezondheid communiceerde over hoe je zelf kan inschatten of je jouw activiteiten laat doorgaan of niet. Pas deze zeker eens kritisch toe op je eigen werking. Dit zijn voorlopig geen bindende criteria, maar zorg dat je bewust stilstaat bij de keuze om een activiteit al dan niet te laten doorgaan. 

1. Nauw contact

Vermijd nauw contact (minder dan 1 meter), zoals tijdens een toneelvoorstelling, het vergroot de kans op besmetting.

2. De duur van het contact tussen mensen die samenkomen

Hoe langer het contact duurt, hoe groter de kans op besmetting.

3. De ventilatie van de ruimte

Zorg ervoor dat je klaslokaal voldoende geventileerd wordt. Zet de ramen af en toe open. Activiteiten in openlucht beperken het risico op besmetting.

4. Contact tussen kinderen en 65-plussers

Volgens het Agentschap Zorg en Gezondheid hebben vooral 65-plussers een hoger risico op besmetting. Beperk daarom het contact tussen kinderen, 65-plussers en mensen met gezondheidsproblemen. De gevolgen van het coronavirus zijn voor kinderen veel beperkter. Ze zijn minder ziek en genezen vlotter.

5. De noodzakelijkheid of uitstelbaarheid van een activiteit

Is de activiteit niet noodzakelijk? Stel ze dan uit. Sommige activiteiten die eventueel tot besmetting zouden kunnen leiden zijn noodzakelijk (bijvoorbeeld dringende helpverlening). Het is aanbevolen om activiteiten zoals opendeurdagen, schoolfeesten, uitstappen naar woonzorgcentra, ... niet te laten doorgaan. Stel meerdaagse (buitenlandse) excursies uit. Zoek alternatieven: bijvoorbeeld oudercontacten telefonisch organiseren.

6. De haalbaarheid van de maatregel

Bij elke voorgestelde maatregel moet goed nagedacht worden over de haalbaarheid van de maatregel. Is het haalbaar om de activiteit te schrappen?

7. Aantal mensen dat samenkomt

Vermijd situaties waarbij veel mensen samenkomen. Op plaatsen waar heel veel mensen samenkomen is er meer kans op besmetting dan op plaatsen waar weinig mensen komen.


Met welke aandachtspunten houd je best rekening in je werking?

  • Het belangrijkste: vraag nadrukkelijk aan jullie kinderen, jongeren, vrijwilligers, betrokken volwassenen enz. om thuis te blijven als ze zich niet goed voelen.
  • Hoest of nies in de binnenkant van je elleboog. 
  • Was regelmatig jullie handen.
  • Wordt er iemand van jullie groep ziek tijdens of na een activiteit? Registreer welke leden aanwezig waren voor eventuele communicatie en volg de aanbevelingen van de behandelende arts op.
  • Probeer weg te blijven van spelletjes en activiteiten met veel fysiek contact.
  • Let erop dat zakdoeken meteen weggegooid kunnen worden.
  • Voorlopig raadt de FOD Gezondheid enkel grote evenementen (meer dan 1000 bezoekers) af. Er zijn echter ook al provincies waar de gouverneur verbodsmaatregelen heeft geïnstalleerd waardoor je boetes kunt krijgen als je deze activiteiten wél laat doorgaan. Informeer dus zeker bij je stad of gemeente voor alle evenementen die je organiseert. Zorg er daarnaast bij alle evenementen voor, als je ze laat doorgaan, dat iedereen ruimte heeft en mensen niet dicht op elkaar staan.
  • Gaan jullie naar het buitenland met je organisatie binnenkort? Voor Italië gelden nu strikte rechtlijnen. Controleer de reisadviezen van Buitenlandse zaken regelmatig voor andere bestemmingen. 
  • Wat communicatie naar familie van je kinderen en jongeren betreft, kan je deze aandachtspunten zeker laten weten, hen vragen door te geven als hun kind in risicogebied geweest zou zijn en om hun kind dus zeker thuis te houden als ze ziek zijn.

Heb je vragen over het coronavirus die je niet terugvindt op de website van de Vlaamse overheid? Dan kun je terecht bij de FOD Volksgezondheid via info-coronavirus@health.fgov.be of 0800 14 689.

Liesbeth                    Maene
Liesbeth Maene
  • Beleidsmedewerker jeugdwerk