[anysurfer.logo]
You are previewing the website. You can switch to the regular view.

Work - life

Work - life

Jongeren en werk

Wat is blijven hangen bij de deelnemende jongeren en jeugdwerkers van Expeditie Werk? Wat leerden ze? Hoe kijken zij nu naar de toekomst van werk? Welke antwoorden geven zij op onze 5 centrale vragen? We hoorden enerzijds heel wat noden en behoeftes. Anderzijds hoorden we ook al enkele oplossingsrichtingen. Dit vormen de eerste resultaten uit het project Expeditie Werk die we later willen toetsen in een grootschalige bevraging. We geven deze hypotheses hier per thema weer.

Noden/behoeftes/blik van jongeren

Behoefte aan autonomie en levenskwaliteit

  • Jongeren willen vrijheid om hun werk te organiseren hoe en wanneer zij willen.

  • Jongeren willen nu al levenskwaliteit. Er wordt vaak aangegeven ‘niet te willen doen zoals de ouders’, waarmee wordt verwezen naar het harde werken om later te kunnen genieten. Behoefte aan zekerheid en bescherming

  • Het is voor jongeren moeilijk om een gezonde balans of integratie tussen werk en privétijd te vinden:
    • De zoektocht naar een manier om evenwicht te vinden tussen een carrière uitbouwen en privédoelstellingen zoals een gezin stichten.
    • Mensen in precaire situaties of in extreem flexibele jobs hebben vaak geen toegang tot publieke diensten als kinderopvang, openbaar vervoer,… die zijn afgestemd op een middenklassen in standaard 9-to-5-jobs. Dit maakt hun situatie en kansen op de arbeidsmarkt extra kwetsbaar.

Oplossingsrichtingen

1. Diverse mogelijkheden creëren voor een flexibele verdeling van de arbeidstijd over de week/jaar/loopbaan. Bijvoorbeeld mogelijkheden tot parttime werk, opleidingstijd, loopbaanonderbreking, plaats- en tijdsongebonden werk, …
“Ik zie parttime als vrijwilligerswerk"

“Ik zie parttime als vrijwilligerswerk, bijvoorbeeld. Dat ik zeg van: een leuk buurtproject, ik zou liever 1 dag per week daar mee bezig zijn. En dan 4/5 inkomen. En als dat gaat in uw situatie, dan zie ik mezelf dat doen.”


“Waarom geen 40-uren week op 4 dagen?"

“Waar het mij ook aan doet denken is: waarom geen 40 uren per week, en je doet 4 dagen 10 uur? Dus dan werk je eigenlijk 4 dagen, 3 dagen thuis. Dan is die vrijdag een congé dag zonder dat je die moet oppakken. Dan kan je zelfs een week weekend hebben, omdat je bijvoorbeeld de eerste week van maandag tot donderdag werkt, en de tweede week van donderdag tot zondag. Daar zou ik wel voor te vinden zijn. Dan 4 dagen er volle bak voor gaan, waardoor ik dan speling creëer thuis.”

2. Werkgevers stimuleren om een expliciete visie te hebben en beleid te voeren rond het welzijn van de werknemer.

3. De stem van kwetsbare groepen in de samenleving meer betrekken in het beleid zodat de publieke dienstverlening en ondersteuning afgestemd is op hun noden.