[anysurfer.logo]
You are previewing the website. You can switch to the regular view.

Ouder worden

Ouder worden

Jongeren en werk

Wat is blijven hangen bij de deelnemende jongeren en jeugdwerkers van Expeditie Werk? Wat leerden ze? Hoe kijken zij nu naar de toekomst van werk? Welke antwoorden geven zij op onze 5 centrale vragen? We hoorden enerzijds heel wat noden en behoeftes. Anderzijds hoorden we ook al enkele oplossingsrichtingen. Dit vormen de eerste resultaten uit het project Expeditie Werk die we later willen toetsen in een grootschalige bevraging. We geven deze hypotheses hier per thema weer.

Noden/behoeftes/blik van jongeren

  • De meeste jongeren denken nog niet aan hun pensioen.

  • Sommige jongeren gaan er van uit dat ze geen pensioen meer zullen hebben. Jongeren geloven in een dynamische loopbaan waarbij de focus op pensioenleeftijd arbitrair is.

  • Jongeren willen nu al ‘tussentijd’ kunnen nemen om bijvoorbeeld te zorgen voor kinderen, te genieten, zelfontplooing… en willen hiervoor niet wachten tot hun pensioen.

Oplossingsrichtingen

1. Wat men onder ‘werken’ verstaat ‘anders’ omschrijven waardoor diverse vormen van werk zoals vrijwilligerswerk, zorg, etc… ook als actief bijdragen worden gezien en gevaloriseerd.
“Zorgen voor familie is ook bijdragen aan de maatschappij"

“Ik zit wel met het idee dat ik op mijn zeventigste nog ga bijdragen aan de maatschappij. In de zin van: grootouders die voor hun kleinkinderen zorgen, mantelzorgers, … Voor mij is dat ook allemaal bijdragen aan de maatschappij, en die mensen mogen daarvoor ook wel erkend worden in de maatschappij. Maar ook gewoon: om met niets bezig te zijn lijkt mij ook super raar. Gewoon profiteren, wat is dat dan? Ik denk dat ik altijd nog wel wil bijdragen ergens aan de maatschappij.”

“Waarom MOET je bijdragen?"

“Bij mij kwam meer en meer het gegeven van het “moeten” binnen. Het moeten bijdragen en het moeten…. Op sommige momenten moet je ook kunnen zeggen: “nee, je moet niet bijdragen”. Eens een jaar naar het buitenland gaan of een half jaar iets anders gaan doen. En je moet niet blijven. Als je zeventig bent hetzelfde. Je kan rustig op je oude dag in Frankrijk gaan zitten.”

2. Mensen kunnen autonoom kiezen en beslissen wanneer en op welke manier ze hun loopbaan afronden.