[anysurfer.logo]
You are previewing the website. You can switch to the regular view.

OOG voor armoede

OOG voor armoede

Exit kinderarmoede

Via het project 'oog voor Armoede' bundelde De Ambrassade bundelde heel wat documentaires, publicaties, online filmpjes, opiniestukken, boeken, artikels over jongeren en armoede. 

Oog voor armoede een terugblik

De Ambrassade wilt een toegankelijk jeugdlandschap creëren voor kinderen in armoede 

De relatie tussen de jeugdwerker en de diverse levensomstandigheden waarin kinderen en jongeren opgroeien, is een onderwerp dat de jeugdwerksector en jeugdwerkbeleid al langer beroert. Wanneer structurele problemen enkel via structurele maatregelen aangepakt kunnen worden, wat kan het jeugdwerk dan nog betekenen? We kunnen tegen schenen schoppen of fatalistisch worden. Jeugdwerk zou jeugdwerk niet zijn, als het niet gelooft dat het een constructieve bijdrage kan leveren. 

De grote kracht van het jeugdwerk ligt in het werken voor en door kinderen en jongeren vanuit vertrouwen. Laat dit vertrouwen nu net een ideale voedingsbodem zijn om te strijden voor een meer rechtvaardige samenleving. 

In principe willen jeugdwerkers er zijn voor iedereen. Wanneer je als jongerenwerking kiest om te werken met kinderen en jongeren in armoede, vereist dit de nodige focus en een juist ondersteuningskader. De jongerenwerkingen die ervoor kiezen om specifiek rond armoede te werken, blijken vaak als één van de weinige plaatsen waar kinderen en jongeren in armoede terecht kunnen voor een degelijk vrijetijdsaanbod. Daar krijgen ze de mentale en fysieke ruimte om zichzelf te zijn en kunnen ze hun verhaal kwijt. Deze jeugdwerkingen bieden deze jongeren een platform waar er vooral naar hen wordt geluisterd en de kans krijgen om andere gelijkaardige vrienden te ontmoeten. De eigen identiteit wordt centraal gesteld en kunnen zo werken aan hun verdere ontwikkeling. 

We merken dat jeugdwerkers vaak meer betekenen voor de doelgroep dan alleen binnen de vrijetijd. Hun opdracht stopt niet aan de drempel van de werking of binnen het recreatieve aspect van de organisatie. Ze gaan vaak een stap verder en ondersteunen de kinderen en jongeren zodat ze hun leefomgeving mee vorm kunnen geven. Dit doen ze door bruggen te slaan en hen te helpen de weg te vinden naar andere diensten en organisaties. 

Het jeugdwerk vervult ook een pedagogische rol. Het kan verbindingen leggen tussen diverse kinderen en jongeren en breuklijnen helpen overbruggen. Het kan de leefwereld van kinderen en jongeren verruimen, kan hen leren omgaan met diversiteit en kan bijdragen aan een groter begrip voor en sterke solidariteit met kinderen en jongeren die minder kansen krijgen. De Ambrassade wil hierin een ondersteunende rol opnemen en wil samen opzoek gaan naar antwoorden. 

 Om een meer toegankelijk jeugdland te creëren, zet De Ambrassade in op volgende strategieën: 

  • De Ambrassade ondersteunt jeugdwerkorganisaties in de uitwerking van een geïntegreerd toegankelijkheidbeleid. We reiken zelf leerkansen aan, promoten inspirerende praktijken en/of ondersteunen experten en bovenbouwactoren om deze rol op te nemen. 
  • De Ambrassade zet ontmoetingen en uitwisseling met andere (sectoren)groepen op, buiten het bestaande aanbod van de organisaties, denkt mee na over een diversiteitsbeleid van jeugdwerkorganisaties en ondersteunt hen in de realisaties ervan. 
  • De Ambrassade reikt inspirerende praktijken en werkbare modellen aan de sector om ontmoeting te stimuleren op lokaal, Vlaamse én internationaal niveau. 
  • De Ambrassade onderschrijft de rol van brugfiguren in het jeugdwerk. 

Tips en informatie rond (kans) armoede

Wil je meer weten over (kans)armoede, Scroll dan zeker even verder op deze pagina. 

Handleiding Oog voor armoede 

Op de inspiratiedag ‘Jeugdwerk heeft OOG voor armoede’ in 2017 stelde De Ambrassade haar handleiding voor om de dialoog tussen jeugdwerkers en begeleiders van kinderen, jongeren en gezinnen in armoede te faciliteren. 

Deze handleiding verzamelt goede voorbeelden en handvatten voor jeugdwerkers die een laagdrempelige dialoog willen opzetten met armoedeorganisaties, want als jeugdwerker heb je echt wel invloed op het leven van een kind of jongere in armoede. Met deze handleiding willen we jeugdwerkers op weg zetten om te praten met hen en hun organisaties. Je komt meer te weten over het maatschappelijke kader van kinderarmoede, leert bij over wat het jeugdwerk kan doen en krijgt een praktisch stappenplan dat je op weg zet. 

 Doorblader hieronder de handleiding of download hem.

see
Netwerk tegen armoede 

Alle expertisen, goede praktijken en beleidsaanbevelingen rond armoede kan je terugvinden op de site van Netwerk tegen armoede

Vechten voor Morgen

Documentaire van Recht-Op Jongeren

Vijf jongeren in armoede geven een inkijk geven in hun leefwereld. Vijf persoonlijke verhalen die de uiteenlopende gezichten van armoede tonen. Vijf levens die getekend zijn door vooroordelen, uitsluiting en ongelijkheid, maar die evenzeer blijk geven van hoop en veerkracht.

Bekijk de trailer en bestel de documentaire via jongeren@recht-op.be. De dvd met de docu, trailer, teaser en foto's kost 15 euro. 

De documentaire Vechten voor Morgen is ook een onderdeel van een interactieve vorming die Recht-Op samen met de jongeren geeft. De vorming op maat verenigt denkkaders en theorieën over armoede met de beleving en ervaring van jongeren in armoede zelf. De vorming kost 200 euro per dagdeel.

Arm Vlaanderen

Pano dook in het leven van volwassenen, kinderen en jongeren die in (kans)armoede leven. De originele documentaire werd 10 jaar later hernomen met dezelfde mensen. 

Poor Kids

Documentaire van BBC One over wat kinderen denken en voelen over opgroeien in armoede

Spelen in zwarte sneeuw

Manifest van Bruno Vanobbergen “Bijna 1 kind op 5 leeft in armoede”

Al 7 jaar komt de auteur als Kinderrechtencommissaris op voor de belangen van alle kinderen. Dit boek is zijn eerste manifest. Bruno Vanobbergen wil hiermee telkens één actueel thema onder de aandacht brengen van beleid, media en de man in de straat. Met oog voor de grote diversiteit binnen de gezinnen in armoede, de behoefte aan multidisciplinariteit in de aanpak en speciale aandacht voor de bijzondere situatie van vluchtelingenkinderen, neemt dit boek de handschoen op om kinderarmoede drastisch terug te dringen.

Wij tellen mee

Publicatie van Uit de Marge

Leren uit de werkingen met kinderen en jongeren in armoede.

Ik ben iemand/niemand

Jeugdboek van Didelez en De Pril

Ik ben iemand/niemand is een waargebeurd verhaal van Emilie en haar gezin. Ze heeft een roman geschreven over haar leven. Er komen verschillende thema’s aan bod: haar turbulente schoolcarrière, haar wilde uitgaansperiode en liefde. Maar vooral vertelt ze over een leven in armoede in onze Vlaamse welvaartmaatschappij. (Didelez, G. & De Pril, L. (2009). Ik ben iemand/niemand. Antwerpen: Uitgeverij Manteau/Standaard Uitgeverij).

Kansarmoede

Dossier van Klasse Kansarmoede is een reeks die scholen en leraren helpt om kansarme leerlingen te ontdekken én erkennen op school. Ze bevat verhalen, duiding, tips, experten aan het woord.

play and experience
Uitgespeeld

Een spel over kansarmoede van De Aanstokerij

Uitgespeeld is een inleefspel van De Aanstokerij, gerealiseerd in samenwerking met Buurtwerk ’t Lampeke en Welzijnszorg. In het spel zijn er drie soorten rollen: kansrijke personages, kansarme personages en personages die niet kansrijk, maar ook niet kansarm zijn.

Spelers met een kansrijk personage krijgen een dobbelsteen met twaalf ogen. Spelers met een kansarm personage ontvangen een dobbelsteen met zes ogen. Spelers met een personage dat niet kansarm, maar ook niet kansrijk is, krijgen een dobbelsteen met tien ogen. De spelers proberen de levenssituatie van hun personage op een aantal domeinen te verbeteren door tegen elkaar te dobbelen. Over ongelijke kansen gesproken!

Weg uit dat web

Leerlingen van de 2de graad secundair onderwijs maken kennis met de verschillende domeinen van het armoedeweb. Zo krijgen de leerlingen zicht op de factoren die aan de basis liggen van armoede en de complexiteit ervan. Het is een gezelschapsspel, maar kan ook begeleidt worden door begeleiders van De Aanstokerij.

Ga naar hun webshop.

Kijk naar mij!

Steven Desanghere De circus-benadering als inspiratiebron voor het werken met kinderen en jongeren. Verhalen en denkpistes rond het omgaan met diversiteit en toegankelijkheid.

Deze publicatie is een mooie weergave van de methodieken en achtergronden die de Circusplaneet vzw gebruikt in het werken met alle kinderen en jongeren, hoe verschillend ook. Het werk is doorspekt met concrete tips en verhalen uit het werkveld. In deze publicatie geen beschrijving van hoe het nu moét dat omgaan met diversiteit, wel hoe het kàn.

do
Wegwijsgids

Verenigde Verenigingen tegen armoede Met de wegwijsgids toont 'de Verenigde Verenigingen' aan de hand van zes praktijkvoorbeelden dat verenigingen op verschillende manieren aan de slag kunnen gaan met het thema armoede. Naast deze inspirerende voorbeelden biedt de wegwijsgids ook handige tips en leessuggesties en geeft het een overzicht van organisaties en diensten die verenigingen verder op weg kunnen helpen. Of je nu een sport, milieu-, culturele, senioren- of jongerenvereniging bent, ook jouw vereniging kan mee het verschil maken in de strijd tegen armoede.

Ieder kind telt. Informatie en inspiratie voor lokale actoren in hun strijd tegen kinderarmoede. Methodiekenboek rond het belang van bestrijding van kinderarmoede, dimensies van kinderarmoede, wat lokale actoren kunnen doen en inspirerende voorbeelden.