[anysurfer.logo]
You are previewing the website. You can switch to the regular view.

#Jeugdwerkwerkt ook in het buitenland

#Jeugdwerkwerkt ook in het buitenland

#Jeugdwerkwerkt

Om inspiratie op te doen voor het congres #Jeugdwerkwerkt gingen we ook over het muurtje kijken. We bezochten het jeugdwerk in Duitsland, Schotland en Finland. We stelde telkens een gemixte groep van Vlaamse jeugdwerkers samen, bezochten verschillende jeugdwerkinitiatieven in deze 3 landen en gingen met onze gastenheren en vrouwen het debat aan over waarom #Jeugdwerkwerkt in Vlaanderen en in hun land. Op het einde van deze interculturele ervaring hielden we nieuwe en verfrissende ideeën over die we meenemen naar ons congres. Maar ook nieuwe en kritische vragen voor het Jeugdwerk in Vlaanderen.

Lees hieronder ons verslag

#Jeugdwerkwerkt in Duitsland

Op maandag 5 maart 2018 vertrokken we met 6 Vlaamse jeugdwerkers naar Berlijn: Stefaan (Mooss), Bert (Jeugdcentrum Tranzit), Caroline (Jeugddienst Deurne), Geert (Praktijklecotr UCLL) en Toon (De Ambrassade).

Onze gast organisatie in Berlijn was de Deutsche Bundesjugendring. De DBJR is in Duitsland wat de Vlaamse jeugdraad in Vlaanderen is. Met hun leden vormen ze een sterk netwerk voor het jeugd(werk-beleid in Duitsland: 29 jeugdwerkorganisaties 16 regionale jeugdraden en 6 geaffilieerd organisaties. 

In Duitsland wordt jeugdwerk vooral omschreven als allerlei 'diensten' voor kinderen en jongeren. Tijdens ons bezoek aan de DBJR kregen we inzicht in de complexe structuur van Duitsland. Duitsland is ook een erg groot land, er bestaan dus ook zeer regionale verschillen. Wij legde op onze beurt uit hoe het Jeugdwerk in Vlaanderen in elkaar steekt.

De 2e dag stond in het teken van praktijk bezoeken.

We bezochten 4 Berlijnse organisaties:


Urban Spree |  www.urbanspree.com 

Gangway | https://gangway.de/team/jugend/team-neukoelln/  

Cucula/Schlesisch | www.cucula.org 

Kolle 37 | www.kolle37.de

Kolle 37 is een avontuurlijke speelplek in de Berlijnse wijk Prenzlauer Berg. Elke namiddag is deze speelplek toegankelijk voor kinderen en jongeren van 6 tot 16 jaar. Toegang is gratis en zonder je vooraf te moeten schrijven én zonder ouders.  Je kan vrij spelen, maar vanaf 15u zijn er ook begeleide projecten waaraan kinderen en jongeren kunnen deelnemen.  

Forcki | www.forcki.de