[anysurfer.logo]

Jeugdwerk en corona: overzicht van de huidige maatregelen

Jeugdwerk en corona: overzicht van de huidige maatregelen

Corona en jeugdwerk
Geüpdatet op dinsdag 8/9/2020

Vanaf 17 maart gingen er in heel België een hele resem coronamaatregelen van kracht. In de daaropvolgende maanden werkten we met heel de samenleving samen en zagen we de besmettingsgraad en aantal slachtoffers dalen. Hierdoor werd een afbouw van deze maatregelen mogelijk. Na verschillende fases van afbouw van de maatregelen werden ondertussen heel wat maatregelen opnieuw versoepeld. Sinds 8 juni wordt niet langer gesproken van welke zaken ter uitzondering kunnen en mogen, maar werd de logica omgedraaid en kunnen alleen expliciet genoemde uitzonderingen nog steeds niet. Sinds 18 mei werd jeugdwelzijnswerk opnieuw mogelijk onder strikte maatregelen, vanaf 8 juni kon ook jeugdwerk opnieuw volgens het juni-plan en sinds 1 juli houden we ons allemaal aan de jeugdwerkregels en zomerplannen en genieten we vooral samen van een bubbel-jeugdwerkzomer.

De maatregelen hebben nog steeds gevolgen voor het jeugdwerk. Ook op de Nationale Veiligheidsraad van 27 juli werd bevestigd dat de jeugdwerkregels van kracht blijven en dat bleven ze ook heel augustus.

Sinds 2 september zijn er nieuwe jeugdwerkregels bekendgemaakt, sterk in de lijn van de jeugdwerkregels tijdens de zomer, om het jeugdwerkjaar te kunnen organiseren.

We lijsten op over welke maatregelen het gaat.

Welke maatregelen zijn op dit moment van toepassing? 

  • Dit werkjaar wordt al het jeugdwerk georganiseerd op basis van de jeugdwerkregels. Deze sluiten sterk aan op de goede resultaten van de zomer, maar houden hier en daar wel bijkomende maatregelen in, in het bijzonder voor groepen waarvan de meerderheid +18 is (zij volgen de bepalingen van het Ministerieel besluit en houden afstand). Voor veel activiteiten kan het bubbelprincipe echter gehandhaafd worden in code geel en oranje. Je leest er alles over bij onze jeugdwerkregels.
  • Alle evenementen moeten sinds 1 juli eerst getoetst worden aan het Covid Risk Event Model en ook goed afgesproken worden met de lokale stad of gemeente.
  • De steunmaatregelen werden uitgebreid. Check het artikel rond de steunmaatregelen voor meer info.
  • Nog steeds geldt in de volledige samenleving de duidelijke vraag tot voorzichtigheid, het beperken van sociale contacten en extra aandacht voor hygiëne. Op WAT WAT kan je steeds de geldende maatregelen terug vinden.