[anysurfer.logo]
You are previewing the website. You can switch to the regular view.

Jeugdwelzijnswerk mag vanaf 18 mei doorstart maken

Jeugdwelzijnswerk mag vanaf 18 mei doorstart maken

Corona en jeugdwerk

Vanaf 18 mei kunnen jeugdwerkorganisaties die werken met kinderen en jongeren in maatschappelijk kwetsbare situaties doorstarten.

Zij zullen vanaf dan delen van hun werking kunnen doorstarten om tegemoet te komen aan de noden van deze doelgroep. Zo zal 1 op 1 begeleiding opnieuw mogelijk zijn op de locatie van de jeugdwerkorganisatie, en mag hier ook een derde persoon bij betrokken worden. Denk bijvoorbeeld aan een ouder, een hulpverlener, een leerkracht. 

Daarnaast zullen zij hun locatie mogen openstellen voor activiteiten in bepekte groep (max. 8 jongeren). Uiteraard zijn er, net zoals bij alle andere versoepeling van maatregelen, verschillende veiligheidsvoorschriften die gevolgd moeten worden.

We geven een beknopte versie van de regels rond deze doorstart mee in dit artikel. Wil je in detail weten voor wie de doorstart geldt? En welke richtlijnen gevolgd moeten worden? Download het volledige uitgeschreven draaiboek dan in pdf.

Voor wie geldt de doorstart? 

  • Jeugdwelzijnsorganisaties die worden erkend en gesubsidieerd binnen het Decreet houdende een vernieuwd jeugd- en kinderrechtenbeleid. Het kan gaan om zowel landelijk georganiseerde jeugdverenigingen, verenigingen informatie en participatie, als cultuureducatieve verenigingen, zoals bepaald in artikels 9, 10 en 11 van dit decreet.
  • Jeugdwelzijnsorganisaties die worden gesubsidieerd binnen het Decreet houdende de subsidiëring van bovenlokaal jeugdwerk, jeugdhuizen en jeugdwerk voor bijzondere doelgroepen. Het kan gaan om zowel geprofessionaliseerde jeugdhuizen zoals bepaald in artikel 4 van dit decreet, als geprofessionaliseerd jeugdwerk met maatschappelijk kwetsbare kinderen en jongeren zoals bepaald in artikel 5 van dit decreet.
  • Jeugdwelzijnsorganisaties die worden gesubsidieerd door lokale besturen en de VGC.
  • Jeugdwelzijnswerkingen ingericht door lokale besturen.
Jeugdwerkorganisaties die voldoen aan één van bovenstaande criteria komen in aanmerking voor deze exit-strategie. Een voorwaarde is dat ze de functies die hieronder worden vermeld, reeds opnamen voor de coronacrisis – al dan niet onder de noemer van jeugdwelzijnswerk – en hiervoor worden erkend en ondersteund. Deze exit-strategie is ook van toepassing op verenigingen die omwille van de coronacrisis tijdelijk een welzijns- en brugfunctie hebben opgenomen.

In principe hanteren we de brede term jeugdwerk in plaats van het meer specifieke jeugdwelzijnswerk. We vinden het belangrijk om alle vormen van jeugdwerk onder één noemer te vatten. Gezien er in de exit-strategie een afbakening nodig is, en we niet alle vormen van jeugdwerk in deze eerste fase kunnen openstellen, hanteren we in deze uitzonderlijke situatie toch de volgende afbakening van jeugdwelzijnswerk.

Uit De Marge omschrijft jeugdwelzijnswerk aan de hand van vier functies:

“Naast het (1) organiseren van een groepsgericht vrijetijdsaanbod vervult jeugdwelzijnswerk (2) een welzijnsfunctie (het zoekt mee naar antwoorden op individuele hulpvragen en noodsituaties); (3) het vervult ook een brugfunctie naar andere levensdomeinen zoals onderwijs, arbeidsmarkt of hulpverlening en (4) een signaalfunctie naar de overheid en in het maatschappelijk debat.”

Welke soort activiteiten kunnen vanaf 18/5 terug opgestart worden?

Iedere individuele jeugdwerkorganisatie bepaalt zelf wanneer de opstart van directe contacten mogelijk is. Streef daarbij naar een goed evenwicht tussen zorg enerzijds en veiligheid anderzijds. In functie van afstemming tussen actoren en binnen regio’s, gebeurt dit idealiter in overleg met andere organisaties en de betrokken lokale besturen binnen het eigen netwerk en de eigen regio.

De exitstrategie voor het jeugdwelzijnswerk ziet er als volgt uit: 

Vanaf 18 mei is het mogelijk om – mits het in acht nemen van de veiligheidsvoorschriften:

  • 1 op 1 begeleiding aan te bieden in de gebouwen van de werking.
  • Een derde persoon te betrekken bij individuele begeleiding in de gebouwen van de werking.
  • De lokalen van de werking open te stellen voor groepjes van kinderen en jongeren in contactbubbels.
! Bij elke stap is het belangrijk dat de gezondheid van de doelgroep, de jeugdwerkers en hun omgeving centraal staat (handhygiëne, social distancing, mondmaskers, schoonmaken materiaal na gebruik, voldoende verluchting, enz.).
Wil je in detail weten waar je allemaal rekening mee moet houden als je jouw activiteiten terug wil opstarten? Download dan zeker het volledige draaiboek!

Algemene principes en maatregelen

Natuurlijk is het ook belangrijk om rekening te houden met enkele algemene principes en maatregelen die gelden voor de hele Belgische bevolking, en dus zeker ook in acht genomen moeten worden door de jeugdwelzijnsorganisaties die vanaf 18/5 terug van start kunnen gaan met enkele activiteiten. Deze algemene principes en maatregelen gaan over:

  • Respecteer de 3 vuistregels (wie ziek is blijft thuis, social distancing, aanpassen infrastructuur met beschermingsmateriaal)
  • Inrichten van de ruimte
  • Persoonlijk beschermingsmateriaal en hygiëne
  • Inplannen en organisatie van activiteiten (individueel én in groep)
  • Afspraaksysteem
  • Poetsprotocol
  • Bijkomende richtlijnen activiteiten in groep

Ook deze principes en maatregelen zijn uitgewerkt en kan je in detail terugvinden in het uitgeschreven draaiboek, dat je kan downloaden in PDF-formaat.